Overheid en elektrotechnische sector ten strijde tegen sociale fraude en dumping

© BELGA

Een plan met vijftien maatregelen moet de sociale fraude en sociale dumping in de elektrotechnische sector aanpakken. Die sector heeft immers te kampen met een massale instroom van buitenlandse arbeidskrachten en misbruiken van de detacheringsregels. In die mate zelfs dat op twee jaar tijd 4 procent van de arbeidsplaatsen verloren ging. Of anders gezegd: elke dag gaan twee jobs in de sector verloren.

Na de bouw- en transportsector is er voortaan dus ook een Plan voor Eerlijke Concurrentie in de Elektrotechnische sector, waarbinnen elektriciens aan de slag gaan. Aan de overeenkomst werkten zowel de werkgevers- als de werknemersorganisaties en de overheid mee. Het gaat om een belangrijke, arbeidsintensieve economische sector, waarin meer dan 4.600 bedrijven actief zijn die samen 35.000 personeelsleden in dienst hebben.

Volgens cijfers van sectorfonds Volta gingen op twee jaar tijd echter 1.047 Belgische jobs verloren, mee als gevolg van de oneerlijke concurrentie. Om die tendens in de sector een halt toe te roepen, werden vijftien maatregelen uitgedokterd op nationaal vlak, binnen de Benelux en op Europees niveau. Die werden woensdag voorgesteld door minister van Middenstand Willy Borsus en staatssecretaris voor de strijd tegen sociale fraude Philippe De Backer.

Een nieuwe wet op de overheidsopdrachten die eind dit jaar in voege treedt, moet ervoor zorgen dat abnormaal lage prijzen kunnen worden geweerd. Er komt ook een beperking van het aantal onderaannemers in de verticale keten tot twee. Ellenlange ketens van onderaannemers zorgen er immers voor dat prijzen onder druk komen te staan, wat kan leiden tot dumpinglonen.

Daarnaast ontwikkelt de RSZ de app ‘correcte ondernemer’. Daarmee kan vanaf begin 2017 eenvoudig worden nagegaan of een ondernemer in orde is op het vlak van sociale schulden, fiscale schulden, de Limosa-regels, enzovoort. Een sensibiliseringscampagne moet zowel bij burgers als bedrijven een mentaliteitswijziging teweegbrengen. “We horen vaak op de publieke scène uitspraken tegen sociale dumping, maar in de praktijk wordt vaak snel de laagste prijs gekozen”, aldus staatssecretaris De Backer (Open Vld). Met het kabinet van de premier wordt nagegaan of middelen kunnen worden vrijgemaakt voor een mediacampagne.

Bedoeling is voorts dat de sociale partners via het meldpunt voor eerlijke concurrentie rechtstreeks dossiers over sociale fraude en dumping kunnen overmaken. Met Nederland willen beide regeringsleden nagaan hoe de zogenaamde ‘Nederlandroute’ kan worden ingedijkt. Als gevolg van de regelgeving bij onze noorderburen blijken heel wat gedetacheerden via Nederlandse uitzendbedrijven bij ons aan de slag.

Op Europees vlak ijveren Borsus en De Backer ervoor de detacheringstermijnen in te korten tot minder dan twee jaar. Ook willen ze een herziening van het bindend karakter van de A1-attesten, die buitenlandse werknemers nodig hebben om hier aan de slag te kunnen. Probleem is volgens De Backer dat die attesten in sommige landen nogal vlotjes worden afgeleverd en soms zelfs vervalst worden. De procedures om daarop controle uit te oefenen, nemen echter veel tijd in beslag. In de plaats daarvan denken Borsus en De Backer aan het werken met een weerlegbaar vermoeden, waarbij de ontvangende lidstaat meer instrumenten in handen krijgt om misbruiken aan te pakken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen