AFP or licensors

Vlaming in Andalusië Alain Grootaers: "Weinig begrip hier voor die rare Catalaan die zich wil afscheuren"

Hoe kijken ze in het zuiden van Spanje naar de Catalaanse verkiezingsuitslag? "Mensen zitten een beetje met de handen in het haar", zegt Alain Grootaers vanuit Andalusië. "Ze hopen dat er onderhandeld kan worden en dat Catalonië toch nog bij het moederschip blijft." In Catalonië zelf is het volgens journalist Bart Grugeon Plana erg rustig. "In ideologische termen is er weinig veranderd."

De Catalaanse partijen pro-onafhankelijkheid behouden hun meerderheid in het parlement. Dat is de conclusie van de verkiezingen in Catalonië gisteren. In Andalusië zien ze het met lede ogen aan. De zuidelijkste regio van het land streeft naar eenheid.

"In Andalusië is er een grote meerderheid die Madrid steunt", zegt Alain Grootaers, die er al jaren woont met zijn gezin. "Het is een armere regio die afhankelijk is van de centen die uit Madrid, en dus ook uit Catalonië, komen. Ik woon op het platteland en bij de landbouwers is er weinig begrip voor die rare Catalaan die zich wil afscheuren."

"Het is een nogal conservatieve gemeenschap hier. De meesten stemmen voor de socialistische partij of voor de conservatieven. Ze moeten niet veel weten van al die nieuwe partijen. Er zijn zelfs nog communisten."

"Het is een patstelling"

"Het was "een nacht van bittere overwiningen", zo las ik in de pers", zegt Grootaers over de reactie op de verkiezingsuitslag. "Rajoy (de Spaanse premier, red.) heeft gegokt en verloren. Het is een patstelling. Mensen zitten een beetje met de handen in het haar. Ze hopen dat er onderhandeld kan worden en dat Catalonië toch nog bij het moederschip blijft. Maar ik weet niet of dat realistisch is."

Van de opsluitingen van Catalaanse politici liggen ze in het zuiden niet wakker, stelt de voormalige journalist. "Men vond de harde aanpak tijdens het referendum prima. De Spanjaard in het zuiden is redelijk cru, redelijk hard en vindt het maar normaal dat er repressief wordt opgetreden. En dat gaat van de kleine boer tot  de bankdirecteur."

"Je ziet dat ook in de peilingen: in Catalonië is de Partido Popular (de partij van premier Rajoy) ingestort, maar in de rest van het land hebben ze hun positie versterkt."

De Spanjaard in het zuiden is redelijk cru en vindt het maar normaal dat er repressief wordt opgetreden.

Alain Grootaers

Hoe wordt er in Barcelona gereageerd?

In Barcelona zelf is het erg rustig. Journalist Bart Grugeon Plana is gisteren gaan praten met mensen in de stembureaus en alles verliep er rustig. "De mensen waren blij dat ze konden gaan stemmen. Ze hadden er behoefte aan om hun mening te uiten."

"De meeste mensen in Catalonië waren er van overtuigd dat de meerderheid voor de separatisten behouden zou blijven", zegt hij. "Je lost problemen niet op door politietroepen te sturen, door mensen in de gevangenis te steken en verkiezingen uit te schrijven die in ongelijke omstandigheden moeten worden uitgevochten. Er moet op een serieuze manier gepraat en geluisterd worden."

De vraag om zelfbeschikking is dus helemaal niet van de baan. Volgens Grugeon Plana roepen de Catalaanse kranten op tot dialoog. "Ze willen geen onmiddellijke oplossingen. Ze willen in beide kampen niet opnieuw dezelfde formule, geen onafhankelijkheid en geen totale blokkering. Er moet gepraat worden." 

"De verkiezingen in Catalonië kunnen op dat vlak niet zoveel veranderen. Het gaat over de relatie tussen een regio en een staat. Het gaat om bevoegdheden die buiten de regio vallen." 

De meeste mensen in Catalonië waren er van overtuigd dat de meerderheid voor de separatisten behouden zou blijven

Meest gelezen