Wat te doen met de kinderen tijdens de kerstvakantie? Negen praktische tips!

Morgen start de kerstvakantie. Wat gedaan met de kinderen? Een workshop, een theatervoorstelling of een wandeling langs spoken en geesten? Alles kan. Deze negen tips zijn er speciaal voor wie zijn kroost in de slotsprint van 2017 wil sparen van verveling.

peter briers

© Joris Herregods

1. Bouw een robot

In het kader van Digitale Helden@Merksem organiseert de bibliotheek een workshop die aantoont hoe je zelf een robot kan bouwen. Vooraf inschrijven is niet nodig.

Praktisch: op 23/12 om 10u in bibliotheek Park, Van Heybeeckstraat 28A, Merksem. Deelnemen kan gratis. www.antwerpen.be

2. Blauwgrammen

Blauwdrukken of cyanotypieën waren eeuwenlang een geliefde manier om eenvoudig en goedkoop tekeningen te kopiëren. Tijdens deze workshop leren deelnemers wat een blauwdruk is en wat het licht doet met papier. Met een foto erbij wordt het een mooi resultaat. Deelnemers keren huiswaarts met een fotogram op papier en een print van een eigen foto op een linnen tas.

Praktisch: op 26/12 om 10u in het Fotomuseum, Waalsekaai 47, Antwerpen. Deelnemen kost 32 euro. www.muhka.be

© Foto Kurt

3. Pannenkoekenkerstfeest

De Pannenkoekenbrigade komt naar het theater. Coecke & Pannemans werden de voorbije vier jaar uitgenodigd op kinderfeesten in heel Vlaanderen. In de kerstvakantie zijn ze in het theater te bewonderen in een interactieve voorstelling.

Praktisch: van 26 tot 30/12, telkens om 14u, in Theater Het Appeltje, Lange Nieuwstraat 81, Antwerpen. De toegang bedraagt 9 euro. www.deproefkonijnen.be

© Dirk Vertommen

4. Striptekenen for kids

Zin in striptekenen? Of wil je jouw tekentechniek bijschaven? Cowboys, superhelden, danseressen en eekhoorns spelen deze week de hoofdrol. Elke deelnemer kiest zelf hoeveel sessies hij wil bijwonen.

Praktisch: op 27, 28 en 29/12, telkens vanaf 9u, in ’t Werkhuys, Zegelstraat 13, Borgerhout. Deelnemen kost 6 euro. www.werkhuys.be

© © World History Archive/Ann Rona

5. Kinderspeelweek

Zelf een musical maken? Niet zomaar de eerste de beste musical, maar de Wizard of Oz, met dans, muziek, zang, theater, decors bouwen en kostuums. Op de laatste dag van het creatieproces nodigen de initiatiefnemers iedereen uit om naar de korte voorstelling te komen kijken.

Praktisch: van 26 tot 29/12, telkens vanaf 10u, in Mercado, Groenplaats, Antwerpen. Deelnemen kost 120 euro. www.ministerievanfantasiebevordering.be

6. Vakantiespeurtocht

Tijdens deze speurtocht kan je, in het gezelschap van vrienden, op zoek gaan naar de dader en de buit van een diamantroof. Met de spionagetools van de Super Secret-app kan je de dief ontmaskeren. Deze snufjes gebruik je samen met de voorwerpen die zich in de spelbox bevinden, zoals de geheimschriftpen, de rode leesfilter en de holodeckkaart.

Praktisch: van 23/12 tot 7/01, vertrekkend vanop de Evenementenwei in Park Spoor Noord, Ellermanstraat, Antwerpen. Deelnemen kan voor 59 euro. www.dasbox.be

7. Verhalen in andere talen

Luisteren naar een verhaal, is er nog iets leuker dan dat? Helemaal spannend wordt het als het verhaal in een andere taal wordt voorgelezen.

Praktisch: op 27/12 om 14.30u in de bibliotheek van Wilrijk, Bist 1. De toegang is gratis. www.ccdekern.be

© IF

8. Bang?

Ben jij wel eens bang? Vind je sommige dingen normaal waar anderen dan weer bang voor zijn? “Kom dan tijdens de kerstvakantie mee theater spelen, enge geluiden maken, nachtmerries verzinnen en de griezel in jezelf ontdekken”, luidt het bij HetPaleis. Inspiratiebron voor deze workshop is de voorstelling ‘Bangerik’ van Abattoir Fermé.

Praktisch: van 26 tot 28/12, telkens vanaf 10u, in HetPaleis, Theaterplein 1, Antwerpen. Deelnemen kost 15 euro. www.hetpaleis.be

© Patrick De Roo

9. Spookjeswandeling

De spokenjager neemt kinderen en hun ouders mee voor een portie griezelpret. Op donkere plekjes in de oude stad vertelt hij verhalen over geesten en spoken en over Lange Wapper, de schrik van de stad.

Praktisch: op 30/12 om 18.30u aan HetSteen, Steenplein, Antwerpen. Deelnemen kost 7,5 euro. www.ghostwalk.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER