© AFP

© REUTERS

© AP

© AP

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

“Dodelijkste brand in 25 jaar in New York” werd veroorzaakt door spelende peuter

In New York zijn bij een brand in een flatgebouw donderdagavond minstens twaalf doden gevallen, onder wie één kind. Dat meldt de New Yorkse burgemeester Bill de Blasio. “Vier mensen verkeren nog in kritieke toestand en vechten voor hun leven, en er zijn ook nog andere zwaargewonden.” Intussen is bekend geraakt wat de brand veroorzaakt heeft: een onbewaakt driejarig kind dat met fornuis aan het spelen was, aldus nog de burgemeester.

adb

“Alles wijst op een gruwelijk, tragisch ongeluk”, aldus Bill De Blasio. De brand waar twaalf mensen omkwamen werd veroorzaakt door een peuter die met het fornuis speelde. “We hebben twaalf levens verloren, mogelijk worden het er meer”.

Toen de moeder van het kind de brand opmerkte vluchtte ze. Op haar weg naar buiten liet ze de deur open wat de brand hevig aanwakkerde, de centrale trappenhal “was als een schoorsteen”, waardoor het vuur zich razendsnel verspreide.

Het vuur brak kort voor 19 uur (1 uur Belgische tijd) uit op de benedenverdieping van een appartementsgebouw in de wijk The Bronx, in het noorden van de stad, en verspreidde al snel naar de bovenliggende verdiepingen, zegt de brandweer. Het gebouw op Prospect Avenue is 5 verdiepingen hoog en telt 25 appartementen.

De brandweer kwam binnen de 3 minuten ter plaatse en kon het vuur vrij snel doven, maar voor minstens twaalf mensen kwam de hulp te laat. Zeker zeventien anderen raakten gewond, sommigen vechten nog voor hun leven.

© EPA-EFE

Dodelijkste brand in 25 jaar

Volgens burgemeester Bill de Blasio gaat het om de ergste brand in 25 jaar en bestaat het risico op nog meer slachtoffers. De brandweer doorzoekt het gebouw nog om te zien of niemand erin was achtergebleven.

De twaalf bevestigde dodelijke slachtoffers vielen op verschillende verdiepingen en zijn tussen de 1 en 50 jaar oud.

“We zijn hier op de plaats van een onnoemelijke tragedie, midden in de feestdagen, een periode waarin families samen zijn”, zei De Blasio. “Vanavond zijn in de Bronx families uit elkaar gescheurd.” De burgemeester riep New Yorkers op te bidden voor de families die geliefden verloren. “Hou vanavond je familie dicht bij je en neem deze families in de Bronx op in je gebeden.”

Hoe het vuur precies is kunnen ontstaan, is nog niet duidelijk. De brandweer zette meer dan 160 manschappen in om de vlammen te bestrijden. Intussen haastten bewoners zich naar buiten, in de kou. Velen, onder wie kinderen, stonden op straat zonder jas of schoenen. Een nabijgelegen school bood hen onderdak.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer