Direct naar artikelinhoud
turkije

Turkije en Sudan halen banden aan en gaan samen Ottomaanse havenstad in ere herstellen

De Turkse president Erdogan met president Omar al-Bashir van Sudan na aankomst in Khartoum.Beeld AFP

Turkije heeft een akkoord gesloten met Sudan om een vervallen havenstad die dateert uit de tijd van het Ottomaanse rijk, in volle glorie te herstellen. Het project is het resultaat van een bezoek van de Turkse president Erdogan aan Sudan deze week. Daarbij kwamen Erdogan en de Sudanese president Omar al-Bashir overeen de economische en militaire banden tussen hun landen te versterken.

De havenstad Suakin was in de tijd dat Sudan onder het Ottomaanse rijk viel de belangrijkste haven van het land, maar raakte in verval na de bouw van een nieuwe haven, Port Sudan, aan de kust van de Rode Zee. Volgens president Erdogan wil Turkije de stad die op een eilandje voor de kust ligt, een tweede leven geven als toeristische trekpleister. Suakin zou tegelijk kunnen dienen als uitvalsbasis voor Turkse Mekka-gangers.

Argwaan

Egypte beziet de toenadering tussen Turkije en Sudan met de nodige argwaan, zeker nadat Turkije dit najaar ook al een militaire basis had geopend in Somalië. Het is de bedoeling dat Turkse officieren daar ruim tienduizend Somalische militairen gaan trainen voor de strijd tegen de terreurorganisatie al-Shabaab. 

Erdogan ontkent dat Turkije van plan is een marinebasis te vestigen aan de kust van de Rode Zee, maar Egyptische kranten wijzen erop dat het project voor Suakin volgens de Sudanese autoriteiten wel degelijk de aanleg van een dok voor civiele en militaire schepen omvat.

Met het aanhalen van de banden met de landen in de Hoorn van Afrika probeert Turkije zich volgens sommige waarnemers te revancheren voor het fiasco van zijn buitenlandse beleid als gevolg van de Arabische Lente. Onder het motto 'geen problemen met de buurlanden' probeerde Turkije zich te positioneren als de spil in de regio, het land dat goede banden had met alle andere landen in het gebied. Maar die strategie viel in duigen na de Arabische Lente en het uitbreken van de oorlog in Syrië.

Onder het motto 'geen problemen met de buurlanden' probeerde Turkije zich te positioneren als de spil in de regio

Goodwill

Turkije heeft de laatste tijd veel goodwill gekweekt in Somalië met het bouwen van scholen en ziekenhuizen en het verlenen van beurzen voor Somaliërs die in Turkije willen studeren. Op haar beurt schaarde de Somalische regering zich achter de campagne van Erdogan tegen de geestelijke Fethullah Gülen, die volgens de Turkse autoriteiten achter de mislukte staatsgreep van vorig jaar zat. Na de couppoging sloot de Somalische regering onmiddellijk alle scholen en ziekenhuizen die door de Gülen-beweging werden gefinancierd.

De Somalische autoriteiten zijn blij met de Turkse militaire hulp. De Somalische minister van informatie zei te hopen dat de Turkse basis in Mogadishu 'de komende vijftig of honderd jaar' zal blijven.

De twee presidenten begroeten elkaar.Beeld afp

Geen bedreiging

Ook met Sudan wil Turkije de militaire banden versterken. Volgens Sudan vormt de samenwerking met Turkije geen bedreiging voor de Arabische buurlanden. Maar in Egypte maakt men zich zorgen over het nieuws dat Turkije, Sudan en Qatar onlangs op het hoogste militaire niveau overleg met elkaar hebben gevoerd. Volgens regeringsgezinde kranten spannen de drie landen samen tegen Egypte. Als bewijs daarvoor wijzen ze op het feit dat Sudan sinds kort weer een oud grensgeschil met Egypte oprakelt.

Tot voor kort durfde Turkije het niet aan in Sudan te investeren met het oog op de Amerikaanse sancties tegen het land. Maar de VS trokken die twee maanden geleden in. Veel landen weigeren echter nog zaken te doen met de Sudanese leider Omar al-Bashir, die door het Internationaal Strafhof is aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden tegen de bevolking van Darfur. Maar volgens Erdogan hoeft Turkije zich daar niets van aan te trekken omdat het geen lid is van het Strafhof.

Tot voor kort durfde Turkije het niet aan in Sudan te investeren met het oog op de Amerikaanse sancties tegen het land