Zwemmers doen wansmakelijke vondst in zwembad: “Hier is een netje, schep er maar uit, zeiden de redders”

© shutterstock

Veel mensen hadden op sociale media vragen bij de hygiëne van het zwembad in Ieper nadat een drol in het water lag. Toen ze dit meldden aan de redders, gaven die een netje om de drol er zelf uit te vissen. Mensen van het zwembad en de bevoegde schepen zien geen probleem: “gechloreerd water ontsmet zichzelf”.

Thijs Pattyn

Kiala Beernaert spreekt op sociale media schande over het zwembad van Ieper. “Iemand vond het daar nodig om donderdagavond zijn grote behoefte achter te laten tussen de spelende kinderen. Wij dachten dat het een stuk speelgoed was op de bodem. Toen we ernaar doken, bleek het om een grote drol te gaan. We kropen uit het zwembad om dit te melden aan de redders, die ons vroegen om de drol uit het water te vissen met hun netje, maar wat met de drijvende resten op de bodem? Kinderen bleven spelen tussen die resten. Ik vind dat het zwembad ontruimd, geledigd en grondig gekuist moet worden.” Yari Saelens was de drolschepper van dienst. “Dat vond ik niet echt gepast, want het is niet aan een recreatieve zwemmer om dit te doen.”

Ontsmet en gezuiverd

Veel mensen reageerden met vragen over hygiëne. “Ik heb niets gehoord van de redders”, zegt een medewerker van het zwembad. “Ik ben geen technisch expert, maar normaal ontsmet en zuivert gechloreerd water zichzelf nadat de grootste stukken verwijderd zijn. Als de dosering van het chloor in het water niet voldoende is, wordt automatisch een onderhoudsfirma op de hoogte gebracht, die voortdurend stand-by is. In alle zwembaden komt er geregeld ontlasting, maar ook braaksel of bloed bijvoorbeeld in het water terecht.” Ieper heeft een heel goed zwembad met een perfect werkende zuiveringsinstallatie, die aan alle normen voldoet”, zegt ook sportschepen Dominique Dehaene (CD&V).

Zwemluiers

Ook Andrès Van de Weghe, zwembadcoördinator van sport- en recreatiebad De Kouter in Poperinge, stelt zwemmers gerust. “Het water van elk zwembad wordt meermaals per dag gecontroleerd via metingen. Als de kwaliteit onvoldoende is, moet het zwembad sluiten. Als wij een drol aantreffen in een bad met een klein wateroppervlak laten we eerst de zwemmers uit het bad. De drol wordt eruit geschept, waarna het water ofwel gezuiverd wordt in een buffer onder het bad ofwel ontsmet wordt door het chloor in het water. Wie zijn of haar ontlasting moeilijk onder controle kan houden, kan gebruik maken van onze zwemluiers.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen