Copyright by MaxPixel

Vijf do's-and-don'ts bij de start van het nieuwe jaar op het werk

Of u nu vandaag opnieuw aan het werk gaat of nog even op vakantie bent, januari op het werk betekent voor veel mensen nieuwjaarsrecepties en "beste wensen"-kussen. Maar die kunnen ook tot vervelende situaties leiden. Wat zijn de do's-and-don'ts tijdens deze periode op het werk? Etiquetteconsulente Brigitte Balfoort gaf enkele tips in "De ochtend" op Radio 1. 

Alcohol

"De eerste werkdag van het nieuwe jaar is wel degelijk een werkdag. Dat glas op het werk is enkel bedoeld om de sfeer te verbeteren. Het mag zeker geen drinkfestijn zijn, het is een gezellig netwerkevent waarmee de baas ervoor wil zorgen dat de resultaten en de cijfers beter worden. Hou het bij één of twee glazen. Anders wordt het gevaarlijk of ga je dingen zeggen die je misschien de rest van het jaar of de rest van je carrière kunnen achtervolgen. Je hoeft ook geen alcohol te drinken." 

Welke outfit?

"Je blijft op het werk. Korte rokken en spaghettibandjes zijn fantastisch voor op een eindejaarsfeest, maar op het werk hou je het beter netjes, al mag het natuurlijk ietsje feestelijker zijn dan anders." 

Kussen of niet?

"Vlieg niet iedereen om de hals, niet iedereen wordt graag gekust, zeker niet door alle collega's. Je mag gerust een hand geven, maar dat hoeft zelfs niet, als er maar gegroet wordt. Een verkoudheid als excuus gebruiken om niet gekust te willen worden, mag wel, als je het maar niet elk jaar gebruikt. Dan wordt het een beetje doorzichtig."

Heeft #metoo iets veranderd op de werkvloer?

"Er zal zeker aan gedacht worden, maar dat hoeft ook niet de hele dag het grapje te worden. Een tip voor de dames, want zij moeten iedereen kussen. Als je iemand echt niet wil kussen, doe dan zoals Michelle Obama toen die met een kusgrage Berlusconi werd geconfronteerd: heel vriendelijk je hand zo recht mogelijk voor je uitsteken. Een handdruk is even vriendelijk, het kan zeker ook op die manier." 

Waar praat je over?

"Small talk helpt je, de actualiteit, welke films of series heb je gezien tijdens je vakantie? Stel niet te veel vragen over het privéleven van collega's, sommige mensen hebben het misschien niet zo leuk gehad of hebben een eenzame tijd achter de rug. Praat ook niet over uw kinderen, dat gaat alleen u en uw familie aan. Praat gewoon over leuke, positieve zaken die zo ongevaarlijk mogelijk zijn." 

Meest gelezen