© rr

Zestien olympische kampioenen tekenen present op Memorial Van Damme

Vrijdag vindt in het Koning Boudewijnstadion in Brussel de Memorial Van Damme plaats, de veertiende en laatste meeting van de Diamond League. Het wordt dit jaar een bijzondere editie, want het zal de veertigste keer zijn dat het atletiekevent in onze hoofdstad georganiseerd wordt. Sterke man Wilfried Meert en co-organisator Cédric Van Branteghem blikten donderdag vooruit.

“De Memorial verwelkomt maar liefst 41 medaillewinnaars van Rio, onder wie zestien olympische kampioenen”, vertelt Van Branteghem. “Zoals altijd na de Spelen zal ook de Belgische delegatie, die Brazilië verliet met zes medailles en veertien noteringen in de top 8, uitgebreid gevierd worden.”

Uiteraard zal bijzondere aandacht uitgaan naar de Belgen die in Rio eremetaal wonnen. Zo zal Nafi Thiam, voor ze deelneemt aan het hoogspringen, haar opwachting maken tijdens de openingsceremonie. En ook de Red Lions tekenen present. De andere medaillewinnaars, Pieter Timmers (op huwelijksreis), Greg Van Avermaet (bereidt het WK voor), Dirk Van Tichelt (in het buitenland) en Jolien D’hoore (op weg naar de Vuelta), zullen niet aanwezig zijn.

Met de Keniaan Kenyan Conseslus Kipruto, op de 3.000 meter steeple bij de mannen, en de Ethiopische Almaz Ayana, op de 5.000 meter bij de vrouwen, zullen twee atleten op de Memorial een poging wagen om het wereldrecord te verbeteren.

Organisator Wilfried Meert is ervan overtuigd dat het een spannende Memorial zal worden. “Bij nog tien disciplines van de Diamond League is de winnaar nog niet gekend”, aldus Meert. “Er zal vrijdag dus gegarandeerd strijd geleverd worden. Concreet gaat het over de 100, 800 en 1.500 meter, het hoogspringen en het discuswerpen bij de mannen en de 400 en 5.000 meter, 400 meter horden, het verspringen en het speerwerpen bij de vrouwen.”

Toch is de organisator van oordeel dat de formule van de Diamond League aan verandering toe is. “We krijgen het alsmaar moeilijk om sponsors aan te trekken. Het is bijvoorbeeld niet normaal dat Shaunae Miller (Bahamas/400m) en Omar McLeod (Jamaica/110m horden), die beiden hun discipline in de Diamond League nog kunnen winnen, niet naar Brussel komen. Ik heb hen een budgettair voorstel gedaan, maar hun manager heeft geweigerd. Zulke zaken mogen, met het oog op het welzijn van de atletieksport, niet meer voorvallen.”

Aan Belgische atleten is er vrijdag op de piste van het Koning Boudewijnstadion geen gebrek. Het publiek krijgt onder meer de broers Borlée (Kevin, Jonathan en Dylan), Julien Watrin (die de 4x400 meter vervolledigt), Nafi Thiam (hoogspringen), Thomas Van der Plaetsen (verspringen), Axelle Dauwens en Nenah De Coninck (400 meter horden), Bram Ghuys (hoogspringen), Anne Zagré (100 meter horden), Robin Vanderbemden (200 meter), Philip Milanov (discuswerpen), Jeroen D’hoedt (3.000 meter steeple), Chloé Henry en Fanny Smets (polsstokspringen), Louise Carton (5.000 meter) en Pieter Jan-Hannes en Ismael Debjani (1.500 meter) te zien.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer