© BELGA

Politie raakt drugsmaffia tot in Marokko

In de Antwerpse haven is in 2017 bijna veertig ton cocaïne in beslag genomen, een absoluut record. “Het aantal inbeslagnames neemt niet toe, wel de hoeveelheid die er per keer wordt aangetroffen”, zegt directeur Stanny De Vlieger van de federale gerechtelijke politie (FGP) in Antwerpen.

dvd

De FGP besteedde in 2017 61.000 uren recherchewerk aan de bestrijding van de drugsproblematiek in Antwerpen. Dat is meer dan aan fenomenen als terrorisme en agressie. Maar het leverde wel op: de douane nam 39.594 ton cocaïne in beslag, en in Zuid-Amerika werd nog eens bijna evenveel cocaïne in beslag genomen met bestemming Antwerpen. Er werden 135 arrestaties verricht en 10,2 miljoen euro aan geld en goederen afkomstig van de drughandel in beslag genomen. In Marokko werd bijvoorbeeld beslag gelegd op een volledig appartementsgebouw. Er werden 135 arrestaties verricht.

© RR

De blijvende stijging aan inbeslagnames heeft volgens directeur Stanny De Vlieger alles te maken met de tactiek die de drugsbendes toepassen.

Andere technieken

“De tijd dat drugs met rugzakken uit de containers werden gehaald, is voorbij. De containerterminals worden immers almaar beter beveiligd. Criminele organisaties zoeken naar andere technieken, onder andere door grote vrachten tot 7.000 kilo in één keer te vervoeren. Met corrupte havenarbeiders worden die vrachten dan de haven uitgesmokkeld.”

Afgelopen week werd zo nog een lading cocaïne van 7.500 kilo onderschept in de Antwerpse haven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER