© Raymond Lemmens

Limburg.net wil afvalbelasting niet verlagen

Limburg.net is niet van plan om de afvalbelasting - en dus het aantal huisvuilzakken - in Limburg en Diest te verlagen. Het Belang van Limburg schreef dinsdag dat 11 procent van de huisvuilzakken waar Limburgse gezinnen in 32 gemeenten recht op hebben, vorig jaar niet werd afgehaald. Dat komt neer op 647.143 euro. “Als we de afvalbelasting nu zouden verlagen, zouden enkel de mensen die de zakken juist gebruiken, moeten bijbetalen”, aldus Kris Somers van Limburg.net.

KAART. Hoeveel betaalde huisvuilzakken worden er niet afgehaald in uw gemeente?

31 van de 42 Limburgse gemeenten en Diest werken met het systeem van quota. “Noemt het een minimaal recht om te vervuilen”, zegt Somers. Op de recyclageparken van die gemeenten wordt er zo gewerkt, maar ook bij het huisvuil onder de vorm van ‘quotumzakken’. Elk gezin betaalt voor de hele afvaldienst een afvalbelasting, inclusief een minimum aantal rollen, die ze vervolgens kunnen afhalen. Wie niet toekomt, moet rollen bijkopen. Een grote rol kost 12,50 euro, een kleine 6,25 euro. Op die manier hoopt Limburg.net mensen te motiveren om te proberen met het voorziene aantal rollen toe te komen.

OPROEP. Komt u toe met voorziene aantal huisvuilzakken?

Toch bleef elf procent van de voorziene zakken liggen, ofwel 36.026 grote en 31.491 kleine rollen. “Wij zijn van mening dat de kost van onze huisvuilzakken voldoende laag is en dat ieder gezin ermee moet toekomen”, zegt Somers. “De mensen die de zakken niet komen ophalen, ontdoen zich dikwijls op een illegale manier van hun afval en dat willen we, door middel van een belastingverlaging, niet promoten. Op die manier worden de mensen die de zakken correct gebruiken immers gestraft, want ze moeten dan bijbetalen in de algemene kosten.”

Limburg.net probeert de belasting naar eigen zeggen zo laag mogelijk te houden. “Als we echt te veel zakken zouden uitdelen en we zouden horen van het merendeel van de Limburgers dat ze nog huisvuilzakken van vorig jaar over hebben, dan zijn we de eersten om de belasting te verlagen”, klinkt het. “De gezinnen kunnen de overschotten trouwens ook omruilen voor een kleine beloning zoals cinematickets of openbaar vervoer. Maar we merken aan de extra verkoop van zakken en aan de kilo’s die worden buitengezet dat onze berekening wel klopt.”

Geen belastingverlaging dus, maar wat doet de afvalintercommunale met die 647.143 euro aan zakken die vorig jaar niet zijn opgehaald? “Limburg.net is een overheidsdienst en mag dus geen winst maken om hiermee dividend uit te keren”, zegt Somers. “Daarom wordt dat bedrag verrekend en herverdeeld onder iedereen die een rekening van ons krijgt.” Op die manier probeert limburg.net de afvalkosten stabiel te houden. “Daar slagen we al tien jaar in en ook voor de volgende jaren gaan we er alles aan doen om de kosten voor de burger niet te laten stijgen”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer