© JEFFREY GAENS

Ontslagen werknemer Vasco stopt na 10 dagen met hongerstaking

Ali Cetin, de werknemer die met een hongerstaking protesteert tegen zijn ontslag bij radiatorenproducent Vasco in Dilsen-Stokkem, gaat na 10 dagen opnieuw eten. Dat heeft hij verteld aan de bedrijfspoort waar hij al enkele weken kampeert, naar eigen zeggen tot hij zijn job terugkrijgt.

Belga

Op 21 juni zette Ali Cetin een tentje neer aan de bedrijfspoort van Vasco. Een éénmansactie uit protest tegen zijn ontslag. Volgens Cetin werd hij aan de deur gezet omdat hij als vakbondsafgevaardigde actie had gevoerd tegen het overhevelen van een aantal jobs naar de vestiging in Polen. Het is precies in die ontslagronde dat hij zelf het slachtoffer is geworden.

Het bedrijf heeft geen oren naar de protestactie. De directie heeft om te bepalen wie zou ontslagen worden, immers in samenspraak met de vakbonden een puntensysteem uitgewerkt. Onder meer de mensen die vaak ziek of ongewettigd afwezig waren, kregen negatieve punten. Het is op basis van dat systeem dat Cetin werd ontslagen.

De 42-jarige Maasmechelaar pikt die redenen echter niet, en is daarom zijn protestactie gestart. Na aanvankelijk een tent met wat slogans te hebben opgetrokken aan de poort, verhoogde hij de aandacht voor zijn zaak door 10 dagen geleden in hongerstaking te gaan. Omdat hij te sterk is verzwakt, gaat hij nu opnieuw eten. Zijn kamp aan de ingang wil hij echter niet verlaten.

Intussen krijgt hij spontane sympathiebetuigingen, ook van buitenstaanders. Donderdag waren er nog vakbondsmensen van het voormalige Ford Genk en de toeleveringsbedrijven op bezoek. De socialistische vakbond ABVV, waar Cetin lid van is, zegt intussen aan een oplossing te werken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer