Direct naar artikelinhoud
Maatschappij

Zwangere Russische vrouwen kiezen voor Miami: zon, zee, strand en een Amerikaans paspoort voor de baby

Florida zag het aantal geboortes bij 'buitenlandse koppels die niet in de VS wonen' sinds 2000 stijgen met liefst 200 procent.Beeld Shutterstock

Hoogzwangere Russische vrouwen verkiezen tegenwoordig de warme stranden van Florida boven een koude oorlog. Dat hun pasgeboren baby een Amerikaans paspoort krijgt, is natuurlijk mooi meegenomen.

Op vluchten tussen Moskou en Miami is de kans groot dat enkele bolle buikjes de zetels vullen. Hoogzwangere Russische vrouwen die niet verlegen zitten om roebels, trekken de laatste jaren opvallend vaak naar de zandstranden van Florida. Om er te genieten van de warmte en kwaliteitsvolle gezondheidszorg, maar vooral om hun baby een mooi geboortegeschenk te bezorgen: een Amerikaans paspoort.

Florida zag het aantal geboortes bij 'buitenlandse koppels die niet in de VS wonen' sinds 2000 stijgen met liefst 200 procent. De buitenwijken langs de Sunny Isles Beach in Miami zijn ondertussen zelfs omgedoopt door de lokale bevolking tot de Russische Riviera of Klein Rusland. Ook New York en Los Angeles kennen dergelijke gemeenschappen, maar zijn net iets minder populair dan de sunny state.

Een reisbureau als Miami Mama vliegt elk jaar een honderdtal Russische vrouwen naar Florida. Voor een verblijf van drie tot vijf maanden betalen ze tussen de 20.000 en 50.000 dollar

14de amendement

Voor rijke Russiche koppels is een bevalling in Amerika een statussymbool geworden. Ze pronken er graag mee op Instagram of varianten: de baby genesteld op de Amerikaanse vlag, dubbel paspoort netjes ernaast. Verschillende reisbureaus, zoals Miami Mama of MomsNBabes, richten zich dan ook specifiek op babytoerisme.

Een foto die is geplaatst door null (@miami_rodi) op

Volgens NBC News vliegt Miami Mama elk jaar een honderdtal Russische vrouwen naar Florida, zo'n 30 procent daarvan zijn 'recidivisten'. Voor een verblijf van drie tot vijf maanden betalen ze tussen de 20.000 en 50.000 dollar, afhankelijk van de luxe die het agentschap voorziet. Er wordt zelfs hulp voorzien bij het bemachtigen van het burgerschap. Daar moeten ze bij de douane niet eens doekjes om winden.

Dat is te danken aan het 14de amendement in de Amerikaanse grondwet: alle personen geboren in de Verenigde Staten zijn burgers van de Verenigde Staten. En dus krijgt het kind meteen ook het levenslange recht om te wonen en werken in de VS en - niet onbelangrijk - vanaf het 21ste levensjaar bestaat de mogelijkheid om een zogenaamde 'green card' aan te vragen voor familieleden. Zo kunnen ook zij met terugwerkende kracht de American Dream beleven.

Trump Towers

Nochtans toonde president Donald Trump zich tijdens de verkiezingscampagne een hevig tegenstander van dat automatische burgerschap als geboorterecht. De nadruk lag bij Trump wel eerder op minder welvarende migranten uit Mexico, die zich via zogenaamde anchor babies een weg naar de Amerikaanse identiteit banen. "Dit is de grootste magneet voor illegale migratie", zei Trump toen.

Over de Russiche babyboom blijft het echter opvallend stil. Dat Trump noch het Witte Huis wil reageren op de druk gedeelde nieuwsberichten, is volgens critici veelzeggend voor een beleid met twee maten en gewichten. Ook vanuit China vindt de betere middenklasse al enkele jaren de weg naar Amerikaanse kraamklinieken, vooral in Los Angeles. Wie genoeg dollars meebrengt, is duidelijk welkom.

En misschien speelt de wijze waarop ze die dollars spenderen ook wel een sappig rolletje. Nieuwssite The Daily Beast bracht aan het licht dat de topverblijven aan de Russische Riviera vooral luxueuze complexen zijn die de naam Trump dragen. Hoewel de kamers in de Trump Towers, Trump Royale of Trump Palace onderverhuurd worden, wordt het zakenimperium er dus zeker niet slechter van. 

Het Sunny Isles Beach is een populaire bestemming voor Russische koppels in blijde verwachting. De namen van hun favoriete verblijven dragen opvallend vaak de naam van Donald Trump.Beeld AFP