© Photo News

© EPA

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

MEMORIAL. Thiam wint hoogspringen, net geen wereldrecord in het polsstokspringen

Nafi Thiam heeft op de Memorial Van Damme gewonnen in het hoogspringen. Johathan Borlée werd tweede op de 400m, na Santos maar voor broer Dylan. Een sprong over 1m93 volstond. Sandi Morris raakte als tweede vrouw ooit over de 5m bij het polsstokspringen, maar kon het wereldrecord van Yelena Isinbayeva (5m07) niet verbeteren.

In het hoogspringen kreeg het publiek dus waar het voor kwam: een gouden medaille voor Nafi Thiam, die op de Olympische Spelen al de beste was in de zevenkamp -met onder meer een sprong die haar in het hoogspringen goud had bezorgd. Onze landgenote sprong over 1m93, voldoende om haar concurrenten voor te blijven.

© Photo News

Speciaal nummer

De organisatie van de Memorial had het hoogspringen speciaal voor ‘gouden Nafi’ aan het programma toegevoegd. Thiam begon foutloos op 1m80, ging ook van de eerste keer over 1m84 en 1m87 en had twee pogingen nodig om over 1m90 te wippen. Daarna lukte ook 1m93 in twee pogingen, 1m96 bleek te hog gegrepen. “Sinds Rio heb ik helemaal niet veel getraind, dus dit doet deugd. Nu is het tijd voor rust, veel rust, en vakantie”, klonk het in een eerste reactie.

De tweede plaats op de Memorial was voor Levern Spencer uit Saint Lucia, zij wipte ook over 1m93 maar had daar drie pogingen voor nodig. De Amerikaanse Inika McPherson (1m93 in drie pogingen) werd derde.

Thiam had zich in Rio de Janeiro met vijf persoonlijke records en drie zeges naar het eerste atletiekgoud voor België sinds de olympische hoogspringtitel van Tia Hellebaut in Peking 2008 geknokt. Ze won onder meer het hoogspringen met een sprong van 1m98, een wereldrecord in de zevenkamp.

Stunt van de avond

Dé stunt van de avond kwam op naam van de olympische vicekampioene Sandi Morris. De 24-jarige Amerikaanse won de wedstrijd en zette met een sprong over 4m94 eerst een beste wereldjaarprestatie én een meetingrecord neer. Even later ging ze zelfs over 5m00, waarmee ze pas de tweede atlete uit de geschiedenis werd die 5 meter kon overschrijden. In het slot van de avond probeerde ze het wereldrecord te verbeteren (5m06), maar ze faalde driemaal op 5m07.

De 4m94 van Morris was één centimeter beter dan haar eigen 4m93 van 23 juli in het Amerikaanse Houston. De vorige beste prestatie in het polsstokspringen voor vrouwen op de Memorial stond met 4m93 sinds 2005 op naam van de Russische legende Yelena Isinbayeva, die onlangs nog haar afscheid had aangekondigd. Die Isinbayeva heeft met 5m06 nog steeds het wereldrecord op haar naam staan, al viel Morris die hoogte vrijdagavond dus wel aan.

Morris haalde het vrijdag in Brussel voor de Griekse olympische kampioene Katerina Stefanidi (4m76) en de Zwitserse Nicole Büchler (4m58). Chloé Henry (4m22) en Fanny Smets (4m22) werden respectievelijk negende en tiende.

© BELGA

Broers Borlée

In de 400m ging deze zege naar Santos 45:02. Die bleef Jonathan Borlée en de verrassende Dylan Borlée voor. Die laatste liep met 45:61 zijn beste tijd van het seizoen. Kevin Borlée werd derde, Julien Watrin vierde. Vier Belgen bij de eerste vijf dus, een knappe prestatie.

Geen revanche op 100m

© Photo News

In een wedstrijd die gold als een van de hoogtepunten op de Memorial Van Damme was Thompson veel sterker dan Dafne Schippers. De tweevoudig olympisch kampioene van Rio (100 en 200m) liet in het Brusselse Koning Boudewijnstadion 10.72 optekenen, een evenaring van het meetingrecord (van landgenote Shelly-Ann Fraser Pryce in 2013). Daarmee bleef ze slechts twee honderdsten boven haar persoonlijk record (10.70). De Nederlandse, in Rio goed voor zilver op de 200 meter en een vijfde plaats op de 100 meter, werd vrijdag tweede in 10.97 en eindigde op ruime afstand. De derde plaats was voor de Jamaicaanse Christania Williams (11.09).

“Ik hoop een goeie tijd te lopen. Als ik ook de Diamond League kan winnen, zou het helemaal prachtig zijn”, vertelde Thompson eerder en daar slaagde ze dus in. Ze won niet enkel de wedstrijd maar pakte ook de eindzege in de Diamond Race en neemt de bijhorende trofee mee naar huis.

Verrassende winnaar mannen

De Amerikaan Erik Kynard was de verrassende winnaar van het hoogspringen bij de mannen. Hij wipte in twee pogingen over 2m32. De tweede plaats was voor de Qatarees Mutaz Essa Barshim (2m32 in drie pogingen), de Brit Robbie Grabarz (2m32) mocht mee op het podium.

Er werd vooraf veel verwacht van de hoogspringcompetitie bij de mannen. Barshim en de Oekraïner Bohdan Bondarenko, goed voor zilver en brons op de Spelen in Rio, zakten immers af naar het Koning Boudewijnstadion. Barshim wipte twee jaar geleden op de Memorial al eens over 2m43. Daarmee bleef hij slechts 2 cm verwijderd van het wereldrecord van Javier Sotomayor, dat al sinds 1993 op de tabellen staat.

Ondanks zijn tweede plaats werd Barshim wel winnaar in de Diamond League winnen. Bondarenko, die nog met de naweeën van sinusproblemen kampte, stelde teleur en werd pas achtste (2m20). Ook Bram Ghuys, die de Belgische eer in het hoogspringen verdedigde, eindigde als achtste (2m20).

© BELGA

Semenya wint 400m

Caster Semenya klopt de specialisten van de 400 meter op hun terrein. De Zuid-Afrikaanse heeft nog een felle eindspurt in de benen en wint in een tijd van 50.40. Okolo en McPherson eindigden als tweede en derde. De Jamaicaanse McPherson wint de Diamond League.

Geen wereldrecord

© BELGA

Op de 5.000 meter wilde de Ethiopische Almaz Ayana een nieuw wereldrecord lopen, maar dat lukte niet. Een nieuwe besttijd op de Memorial lukte wel, met een tijd van 14:18:89. Toch bespeuren enige ontgoocheling op het gezicht van de olympisch kampioene op de tien kilometer, al won die na haar zege vandaag ook de Diamond Race.

De besttijd op de 5.000 meter staat sinds 2008 met 14:11.15 op naam van haar landgenote Tirunesh Dibaba. En Ayana kwam dit jaar al drie keer erg dicht in de buurt van dat record: 14:12.59 in Rome, 14:14.32 in Shanghai en 14:16.63 in Rabat, oftewel de tweede, vierde en zesde chrono aller tijden op de 5.000 meter.

In Brussel bleek echter dat een wereldrecord er niet inzat. Ayana stelde wel het meetingrecord scherper, dat sinds 2008 op naam van de Keniaanse Vivian Jepkemoi Cheruiyot stond (14:25.43). De Keniaanse Hellen Obiri (14:25.78) werd tweede, de Ethiopische Senbere Teferi (14:29.82) derde.

Ayana was op 12 augustus in Rio op de 10.000 meter nog naar goud gesneld in een fabuleus nieuw wereldrecord van 29:17.45. Een week later kaapte ze ook nog brons weg op de 5.000 meter.

© BELGA

Ook andere recordpoging faalt

De 3.000 meter steeple ging naar de Keniaan Conseslus Kipruto, maar die haalde wel niet het verhoopte werelrecord binnen. De 21-jarige Kipruto kroonde zich in Rio tot olympisch kampioen en werd in 2013 en 2015 vicewereldkampioen. In Brussel deed hij een gooi naar het twaalf jaar oude wereldrecord van zijn landgenoot Stephen Cherolo (7:53.63 op de Memorial van 2004). Daar slaagde hij echter niet in, na een spannend duel met de Amerikaan Evan Jäger - de zilveren medaillewinnaar in Rio - liet hij 8:03.74 optekenen. Jäger liep 8:04.01, de derde plaats was voor de Fransman Mahiedine Mekhissi (8:08.15). Met Jeroen D’hoedt stond er ook een landgenoot aan de start, hij moest hazenwerk voor Kipruto verrichten en liep de race niet uit.

Knappe prestatie Zagré

Ook Anne Zagré liet een knappe prestatie optekenen. Zij werd tweede op de 100 meter horden. De Brusselse liep 12.82, vier honderdsten boven haar beste seizoenschrono, en moest enkel de Amerikaanse Jasmin Stowers (12.78) voor zich dulden. De derde plaats was voor de Duitse Nadine Hildebrand (12.83).

Zagré toonde zich meteen na afloop van haar race in het Koning Boudewijnstadion erg tevreden. “12.82 is een goede tijd, ik ben blij. Dat ik dit in mijn laatste wedstrijd van het seizoen doe, zeker voor zo’n fantastisch publiek, maakt het nog mooier”, stelde ze.

Zagré was op de voorbije Spelen in Rio nog goed voor een plaats in de halve finales, maar raakte daar een horde en werd gediskwalificeerd.

Milanov is vijfde

De Zweed Daniel Stahl schreef het discuswerpen op zijn naam gezet. Hij haalde het in de slotmanche van de Diamond League met een worp over 65m78. De Pool Piotr Malachowski (65m27) werd tweede maar pakte wel de eindzege in de Diamond Race en gaat met de diamant aan de haal. De derde plaats ging naar de Oostenrijker Lukas Weisshaidinger (64m73).

Philip Milanov, goed voor zilver op het EK en WK, kwam op de Memorial niet verder dan een vijfde plaats. De Belg met Bulgaarse roots, de nummer negen van de Spelen van Rio, begon met een worp over 62m38 en zette daarna 61m34 en 61m59 op de tabellen. Daarmee bleef hij ruim onder zijn Belgisch record (67m26).

© EPA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer