Eerste wolf gespot in Vlaanderen in meer dan 100 jaar: 'Wolvenplan nodig'

Archiefbeeld © AFP

Voor het eerst in meer dan honderd jaar is er een wolf gespot in Vlaanderen. ‘Het is de eerste keer dat we honderd procent zeker zijn dat er een wolf is gespot in ons land, want het dier is uitgerust met een halsbandzender en wordt gevolgd door een Duitse wetenschapper’, zegt Jan Loos van de vereniging Welkom Wolf aan de VRT.

‘De wolf is opnieuw aan een opmars bezig in West-Europa. Het dier was met uitsterven bedreigd, maar de voorbije jaren zijn er verschillende wolven gespot in Duitsland en het noorden van Nederland’, aldus Loos, die benadrukt dat wolven ongevaarlijk zijn voor de mens.

Het dier werd gespot in het Limburgse Bocholt, waar hij de Nederlands-Belgische grens overstak. De wolf stak eerst de Duits-Nederlandse grens over, en liep daarna vanuit het noorden van Nederland naar de Nederlands-Belgische grens tussen Nederlands Limburg en Limburg. Ergens in de moerassen van het Kempen-Broek werd het dier dan gedetecteerd.

Het gaat voorlopig slechts om één wolf, maar Natuurpunt heeft zaterdag de nood aan een zogenaamd 'wolvenplan' herhaald. Dat moet er in de eerste plaats op gericht zijn om conflicten te vermijden tussen wolven en landouwers. 'Er moet duidelijke afspraken zijn als er sprake zou zijn van schade door een wolf. Daar moet een terechte en voldoende compensatie tegenoverstaan', aldus Natuurpunt.

Ook moeten we bekijken hoe wolven zonder gevaar voor hun leven kunnen doortrekken van het ene naar het andere natuurgebied, klinkt het nog. Dat kan door eventueel corridors aan te leggen.