© Belga

1 / 2
thumbnail: null

Marc Brys aangeslagen na opdoffer van formaat: "Tweede periode is afgelopen voor Beerschot Wilrijk"

Oh oh oh Beerschot Wilrijk. Ruim een uur lang leken de Mannekes de zespuntenwedstrijd tegen Cercle Brugge winnend te gaan afsluiten. De thuisploeg stond al na een half uur 2-0 voor en niets deed uitschijnen dat het de drie punten nog uit handen zou geven. In minuut 82 veranderde echter alles. Bruni scoorde de aansluitingstreffer en binnen de vijf minuten volgden er nog twee West-Vlaamse goals. 2-3 werd dus de eindstand en meteen lijkt Beerschot Wilrijk uitgeteld in de strijd om de tweede periode.

Roel Caluwé, JoRo

Eindstand. BEERSCHOT WILRIJK 2 - 3 CERCLE BRUGGE

Om in de running te blijven voor de tweede periode moest er gewonnen worden tegen Cercle Brugge. Beerschotcoach Marc Brys speelde op de verrassing: Hernan Losada startte op de bank en Mbombo verscheen voor het eerst aan de aftrap. Van Hyfte was de gelegenheidsaanvoerder.

Na een zoekend begin bedankte Mbombo zijn coach voor de basisplaats door na dertien minuten de 1-0 naast doelman Nardi te plaatsen. In de fase voordien claimde Cardona onterecht een strafschop. Het doelpunt zorgde voor vertrouwen bij de thuisploeg dat het evenwicht herstelde. Halfweg de eerste helft had Koné nog een nieuwjaarsgeschenk in huis: hij kopte een voorzet van De Jonghe pardoes voorbij zijn eigen doelman. 2-0 en Beerschot op rozen. Paars-wit domineerde nu de wedstrijd, waarbij de Brugse verdediging het knap lastig had met het duo Mbombo-Placca. Nardi hield de Togolees en Messoudi van een derde treffer.

Mbombo viert zijn treffer

Cercle Brugge kwam niet in het stuk voor tot invaller Gianni Bruno uit een hoekschop de aansluitingstreffer puurde. Geen man overboord, zo leek, want er moesten nog nauwelijks tien minuten worden gespeeld. Twee minuten later knalde Irvin Cardona echter volledig onverwacht de gelijkmaker in de kruising, Benjamin Lambot maakte de remonte in de 87ste minuut helemaal compleet in de herneming. In de slotminuut kwam Beerschot Wilrijk nog dicht bij een punt, maar de kopbal van Denis Prychynenko strandde op de dwarsligger.

Een gigantische opdoffer voor Beerschot Wilrijk dat leek af te stevenen op 13 punten in de tweede periodestand. In plaats daarvan loopt Cercle Brugge nu 7 punten uit op Beerschot Wilrijk. Cercle Brugge voert voorlopig de stand van de tweede periode aan. Groen-zwart pakte 17 op 24 en heeft zo twee punten meer dan Lierse. De Pallieters kunnen de leiding zondag opnieuw overnemen, mits winst tegen Tubeke. Eersteperiodekampioen Beerschot Wilrijk bezet de derde plaats met 10 punten en lijkt uitgeteld om na de eerste ook de tweede periode te winnen Zondag ontvangt Lierse Tubeke. OH Leuven en Union sluiten de 22e speeldag af aan Den Dreef.

"Tweede periode is afgelopen"

Op de persconferentie na de wedstrijd leek Beerschot Wilrijk-coach Marc Brys behoorlijk aangeslagen. "Alles klopte tot minuut 82. Maar we verdedigden te plat op een weggegeven hoekschop. Dat gaf weer leven aan de tegenstander en onze zelfverzekerdheid viel weg", zo analyseerde Brys de pijnlijke slotfase. "De tweede periode is nu afgelopen voor ons", zo berustte hij.

Cercle-coach Frankie Vercauteren erkende dat zijn team door het oog van de naald is gekropen. "We werden gediend door de voetbalgoden. In de laatste minuten hebben we de juiste vorm gevonden en ook een portie geluk speelde mee. Beerschot Wilrijk heeft eigenlijk niet gekregen wat het verdiende", erkende Vercauteren grootmoedig."