Indoor Red Lions grijpen naast Europees goud, Oostenrijk wint na razend spannende finale

De Belgische hockeyers zijn er niet in geslaagd om de Europese indoortitel te pakken in Antwerpen. In de finale tegen Oostenrijk moesten shoot-outs de beslissing brengen, na de reguliere speeltijd stond een 4-4 gelijkspel op het bord. De Belgen misten twee van de drie pogingen en moeten tevreden zijn met het zilver. Het is de tweede medaille ooit voor België in het indoor hockey.

rahe, belga

Benjamin Stanzl (5’, 9’) en Sebastian Eitenberger (10’) bezorgden de Oostenrijkers een droomstart, met een stevige 0-3 voorsprong na amper tien minuten spelen. De Oostenrijkers op rozen, maar op slag van rust , bracht Nicolas Vandiest via een penaltycorner de Belgen terug in de wedstrijd.

En de thuisploeg putte moed uit die treffer, want na de pauze werd de scheve situatie helemaal rechtgezet. Halfweg de tweede periode stond het plots 3-3 gelijk, na doelpunten van Pilou Maraite (26’) en Tom Degroote (29’). De wedstrijd was nog lang niet gedaan. Oostenrijk kwam zeven minuten voor tijd weer op voorsprong via Schmidt en kreeg bij die 3-4 voorsprong een strafcorner. De Belgische doelman redde echter knap en op de daaropvolgende counter maakte Plennevaux er 4-4 van, met nog 5 minuten te gaan. In de slotfase drukten de Belgen in de hoop de klus te kunnen klaren in de reguliere speeltijd, maar dat lukte niet.

Shoot-outs moesten dus de beslissing brengen. Daarin toonden de Oostenrijkers zich beter bestand tegen de druk. Ze legden er twee binnen, terwijl bij de Belgen enkel Degroote kon scoren: 2-1 in de shoot-outs en dus is Oostenrijk de nieuwe Europese kampioen.

België had zich in de Lotto Arena tot groepswinnaar gekroond na zeges tegen Rusland (5-1) en Zwitserland (2-1) en een draw tegen Oostenrijk (3-3). In de halve eindstrijd klopten ze zaterdagavond Polen (FIH 5) met 7-3. Oostenrijk had in de andere halve finale titelverdediger en vijftienvoudig Europees kampioen Duitsland (FIH 1) verrast. De Duitsers wonnen zondag brons na een spectaculaire 9-8 zege tegen Polen.

De troepen van bondscoach Alexandre De Chaffoy doen met het zilver even goed als de generatie van 1976 in Arnhem. Dat was de enige medaille van de Belgen tot dusver in het zaalhockey.

Bondscoach Alexandre De Chaffoy: “Fikse domper”

De Belgische nationale indoorhockeyploeg kon de thuisfans geen gouden medaille bezorgen op het EK in Antwerpen. De Indoor Red Lions verloren zondag de finale van vicewereldkampioen Oostenrijk na shoot-outs. “Uiteraard voelt het als een fikse domper om hier, voor eigen publiek, de eerste plaats op een haar te missen”, reageerde de Belgische bondscoach Alexandre De Chaffoy.

“Het zal enkele dagen duren eer we deze nipte nederlaag verwerkt hebben”, verklaarde De Chaffoy. “Maar langs de andere kant zouden we vooraf voor een tweede plaats getekend hebben. In het begin van de wedstrijd, toen we na tien minuten 3-0 in het krijt stonden, verdedigden we niet goed, in tegenstelling tot onze eerdere wedstrijden. We wisten dat we beter konden, en hebben dat in de tweede helft getoond. De shoot-outs op het einde waren een loterij.”

“Ik onthou vooral dat we dit toernooi de finale hebben gespeeld en op het veld geen enkele partij verloren hebben”, vervolgde de trainer. “Nu moeten we al nadenken over onze voorbereiding voor het volgende WK in Berlijn. Het zal belangrijk zijn om wat we tijdens dit EK geleerd hebben mee te nemen. Maar eerst moeten we onze batterijen, zowel op mentaal als fysiek vlak, weer opladen.”