© Shutterstock

Eten op de grond? Vertrouw niet op de regel van vijf seconden

Als eten op de grond terechtkomt, heb je vijf seconden de tijd om het op te rapen en alsnog op te eten voor er bacteriën op komen te zitten. Die beroemde regel wordt nu in twijfel getrokken door wetenschappers aan de Rutgers University in het Amerikaanse New Jersey.

vwh

De wetenschappers hebben ontdekt dat bacteriën al na minder dan een seconde eten kunnen besmetten. “De vijfsecondenregel is een voorbeeld van oversimplificatie van wat er werkelijk gebeurt wanneer bacteriën zich verplaatsen van het grondoppervlak naar voedsel”, zegt hoofdonderzoeker Donald Schaffner in het vakblad American Society for Microbiology.

Uit de studie blijkt dat een langere contacttijd tussen voedsel en een grondoppervlak inderdaad betekent dat er meer bacteriën worden overgedragen, maar dat het soort voedsel en de soort vloer een grotere rol spelen. Experimenten met watermeloen, brood met en zonder boter en snoepjes op een stalen, keramische, houten en stoffen ondergrond tonen aan dat een stuk watermeloen bacteriën razendsnel opslorpt. De reden? De overdracht van bacteriën wordt sterk beïnvloed door voedingsmiddelen rijk aan vocht.

“Bacteriën hebben geen beentjes en verplaatsen zich met behulp van vocht”, zegt Schaffner. Hij voegt eraan toe dat voedsel dat op tapijt valt minder snel besmet zal raken tapijt vocht absorbeert. Een tegelvloer of ondergrond uit roestvrij staal werkt een snellere besmetting net in de hand.

Eerder onderzoek uit 2014 suggereerde dat de vijfsecondenregel geen mythe is. Wetenschappers aan de Aston University’s School of Life and Health Sciences in het Britse Birmigham ontdekten toen dat er pas na vijf seconden bacteriën zoals E. Coli en S. aureus op je eten terechtkomen. Deze nieuwe studie spreekt hun conclusie dus grotendeels tegen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer