Amerikaanse ambassade verhuist volgens Netanyahu binnen een jaar naar Jeruzalem

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Verenigde Staten verhuizen hun ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem binnen een jaar, aldus de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Zijn tijdlijn verschilt daarmee sterk van wat het Witte Huis eerder zei. Volgens Washington zou de verhuis minstens 3 tot 4 jaar in beslag nemen, door strenge veiligheidsmaatregelen en andere vereisten. Netanyahu deed zijn uitspraken aan Israëlische verslaggevers in het vliegtuig tijdens een staatsbezoek aan India. Een woordvoerder van de premier bevestigde de inhoud.

De premier is ervan overtuigd dat de ambassade "zal verhuizen, veel sneller dan mensen denken, binnen een jaar", aldus Netanyahu volgens de Times of Israel. De Amerikaanse president Donald Trump erkende Jeruzalem als Israëlische hoofdstad op 6 december. Hij startte een proces om de ambassade te verhuizen.

Zowel de Israeli's als de Palestijnen maken aanspraak op Jeruzalem. Israël claimt de historische stad als zijn "eeuwige en ondeelbare hoofdstad", inclusief het Arabische oostelijke deel van de stad, dat in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog werd veroverd. De Palestijnen willen van Oost-Jeruzalem de hoofdstad maken van een onafhankelijke Palestijnse staat.

Bron: Belga