© Jan Van der Perre

‘Politie 24/7’ geeft unieke blik achter de schermen van Antwerps korps: “Mix van humor en emoties: dat is politiewerk”

Veertien afleveringen lang krijgt Vlaanderen een unieke blik achter de schermen bij de Antwerpse politie. Met tientallen camera’s werd in kantoren, auto’s, op fietsen en vanuit de lucht gevolgd hoe het grootste politiekorps van het land te werk gaat. “We bieden een realistisch tegengewicht tegen de soms negatieve perceptie”, zegt Antwerps korpschef Serge Muyters.

Sam Reyntjens

De eerste aflevering van de reeks die binnenkort van start gaat werd gisteren aan de pers voorgesteld. Ze liet meteen het beste vermoeden. Emotionele momenten van een dochter die haar vader verliest worden afgewisseld met een spannende en erg snelle achtervolging, maar ook met bij momenten hilarische scènes met in de hoofdrol de gestolen kat Mouchou en een miraculeuze genezing die een van inspecteurs het volgende citaat ontlokte: “Ik heb nog nooit ne lamme zo snel naar de wc zien spurten.”

“We proberen die mix van emoties en humor wel in alle afleveringen te laten terugkomen”, zegt Stef Soetewey van productiehuis 100.000 Volts dat de serie maakte. “Het is namelijk een correcte weergave van politiewerk.”

LEES OOK: Reilen en zeilen van Antwerpse politie binnenkort te zien in ‘Politie 24/7’

Niet ‘Het leven zoals het is’

© Jan Van der Perre

Dat benadrukken ook Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) en korpschef Serge Muyters. “Ik was verrast van het authentieke beeld dat ze van de stad hebben kunnen maken”, zegt De Wever. “Het is een ideale mogelijkheid om kennis te maken met het werk van de politie.” Wat De Wever in het bijzonder kon appreciëren, was het taalgebruik. “Er wordt geen geforceerd beschaafd Nederlands gesproken”, lacht hij. Een observatie die tijdens de eerste aflevering onmiddellijk sterk bevestigd werd. De burgervader hoopt dat de serie ook een positief effect heeft op de rekrutering van nieuwe politiemensen. “Ik hoop dat jonge Antwerpenaren dankzij deze reeks bij de politie willen komen werken.”

Korpschef Muyters was vijftien jaar geleden een van de centrale figuren in het toenmalige Het leven zoals het is: politie. “Hetzelfde mocht het nu niet worden”, zegt Muyters. “Stef (Soetewey, red.) heeft me dan Spoed 24/7 laten zien. Dat was inderdaad duidelijk iets nieuws en anders.”

De grootste verschillen? Waar aan het begin van deze eeuw de opnames gedaan werden met cameraploegen die in het zog van politiemensen vanuit één centraal kantoor meeliepen, is nu veel meer gewerkt met vaste camera’s.

De opnames namen maanden in beslag en leverden uiteindelijk vijfduizend uren materiaal – soms overlappend vanuit verschillende standpunten – op. “We hebben steeds met twintig à dertig camera’s gewerkt”, legt Soetewey uit. Camera’s die in auto’s geïnstalleerd werden, op fietsen, als bodycam of in verhoorlokalen. “Daardoor past de titel van vroeger – Het leven zoals het is – eigenlijk beter bij deze reeks”, vindt Olivier Goris, netmanager van Eén. “Niets werd opnieuw opgenomen met een cameraploeg en een regisseur.”

© Jan Van der Perre

Geen bv’s

Niet alleen de opnametechnieken veranderden doorheen de voorbije vijftien jaren, ook het politiekorps evolueerde. “Alles werd moderner”, vertelt Soetewey. Iets dat nog het best te zien is in de telecommandokamer, het zenuwcentrum van de interventiepolitie. “Alleen al de camera’s in het straatbeeld, die waren er vijftien jaar geleden nog niet. De radiokamer was ook nog helemaal anders.” De telecommandokamer komt tijdens de eerste aflevering dan ook uitvoerig aan bod, voor het eerst werden daar camera’s toegelaten. “Net tijdens een van de drukkere nachten”, zegt commissaris Ivan. “Zo veel oproepen krijgen we gelukkig niet elke dag binnen.” Net als een groot deel van het korps waren ook Ivan en zijn collega’s snel te vinden voor de opnames nadat Soetewey in zestig sessies het programma had voorgesteld. “Het was een opportuniteit om te tonen waarmee we bezig zijn”, zegt hij. “Hoe we altijd de rust moeten bewaren en het hoofd moeten koelhouden, ook tijdens drukke avonden.”

© Jan Van der Perre

Omdat er bewust voor gekozen werd om verhalen steeds ‘af te ronden’ en dus ook mee te geven hoe verschillende diensten bij een interventie betrokken worden, brengt de reeks waarschijnlijk geen ‘bv’s’ – figuren die meermaals terug aan bod komen – voort zoals bij sommige andere realityprogramma’s wel het geval is. Wel komen ook minder bekende teams aan bod. Het uitdagendste om te volgen was het Orida-fietsteam. “Bodycams, gopro’s op onze fietsen, we hadden al snel acht of negen camera’s bij”, vertelt teamleider Tom. “We zijn dan ook moeilijk te volgen op onze fietsen. Wij schieten overal gemakkelijk tussen.” De 29 inspecteurs van het fietsteam rijden dagelijks acht tot tien uur rond. “Toch waren de camera’s niet storend, al houd je er natuurlijk wel rekening mee als je met een collega tijdens het rondrijden over persoonlijke dingen praat”, lacht Tom. “Dan dachten we soms wel van ‘shit, die crew kan nog meeluisteren’.”

Mensen die met de politie geconfronteerd werden tijdens de opnames -–“onze klanten” – werden steeds om hun toestemming gevraagd.

INFO

Politie 24/7, vanaf maandag 5 februari veertien weken lang op Eén om 20.40u.