Direct naar artikelinhoud
Gentbrugge

Bende mensensmokkelaars opgerold die safehouse gebruikte aan parking E17

Archiefbeeld.Beeld Belga

Tijdens een politieactie in de nacht van woensdag op donderdag zijn vijf leden opgepakt van een bende mensensmokkelaars, die via een safehouse transitmigranten naar de parking van de E17 in Gentbrugge bracht en in de laadruimte van vrachtwagens verborg. Dat melden de federale gerechtelijke politie Oost-Vlaanderen en het Oost-Vlaamse parket.

In augustus vorig jaar viel een groep transmigranten op de E17-parking in Gentbrugge enkele vrachtwagenbestuurders aan. Op dat ogenblik waren er ook al enkele mensensmokkeltransporten onderschept waarbij de transitmigranten opgestapt waren in Gentbrugge. 

Dat was de reden waarom de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen, op vraag van het parket Oost-Vlaanderen, een onderzoek startte naar het blootleggen van deze organisatie die grof geld verdient aan deze georganiseerde mensensmokkel.

Koeltransporten en tankwagens

De bendeleden verbleven in een afgebrande villa in de nabijheid van hun zogenaamde smokkelparking. Ze lieten de slachtoffers 's nachts plaatsnemen in de laadruimte van vrachtwagens, zonder medeweten van de chauffeurs. Hierbij gebruikten ze allerlei transporten, zelfs die met hoge risico’s zoals koeltransporten of tankwagens. 

Ze probeerden tot dertig illegalen per nacht te smokkelen. De slachtoffers zijn voornamelijk Eritreeërs en Soedanezen, zowel mannen als vrouwen en minderjarigen.

Botscan

Gisterenochtend in de vroege uren is een grootscheepse actie georganiseerd om de smokkelaars op heterdaad op te kunnen pakken. De Speciale Eenheden van de Federale politie konden vijf verdachten arresteren die niet over geldige verblijfsdocumenten beschikten. Eén verdachte verklaarde minderjarig te zijn, maar een botscan bewees het tegendeel. De vijf beweerden de Soedanese, Eritrese, Syrische of Iraanse nationaliteit te hebben.

Bij de actie werden achttien gesmokkelde transmigranten aangetroffen in drie verschillende trailers. Tijdens een huiszoeking in de verblijfplaats van de verdachten te Gentbrugge werden nog twee transmigranten aangetroffen.

De twintig slachtoffers, die illegaal in ons land verblijven, werden ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken. De vijf verdachten werden voor de onderzoeksrechter te Gent geleid die hen allemaal onder aanhoudingsmandaat plaatste.

Eerder al bendes gestrikt

Vorig jaar werden in Oost-Vlaanderen nog verschillende bendes opgerold, die telkens mensensmokkel richting Verenigd Koninkrijk organiseerden. "Met in totaal maar liefst zeven parkings langs de E40 (Wetteren, Drongen) en langs de E17 (Kruibeke, Waasmunster, Kalken/Laarne, Gentbrugge en Nazareth) worden er regelmatig slachtoffers van mensensmokkel aangetroffen op en in de omgeving van de parkings", zegt de federale politie.

Twitter bericht wordt geladen...