Zwemmen of niet zwemmen: kust ruziet over algemeen verbod

© photo news

30 graden, geen zuchtje wind, zeewater dat met meer dan 21 graden uitzonderlijk warm is. En tóch mag u de komende dagen niet in zee aan onze kust. Er zijn geen redders meer, dus geldt er een absoluut zwemverbod. Behalve dan in Blankenberge en Koksijde, die wél nog redders inzetten. “Verwarrend en ronduit gevaarlijk”, zegt de burgemeester van Bredene. “Er moet een algemene regel komen: overal zwemmen of nergens.”

tom le bacq

Nazomer in België? Zeg maar ­superlate hoogzomer. Nog nooit is het in ons land meer dan 30 graden geweest na 12 september, maar deze week komt het er zo goed als zeker van. Iedereen blij. Ook de kust, zou je denken. En toch: de Bredense burgemeester Steve Vandenberghe (SP.A) houdt naar eigen zeggen “zijn hart vast”. “Er zal een massa volk naar de kust komen. Die zullen allemaal in zee willen, zeker woensdagmiddag. Maar dat mag niet aan het overgrote deel van de kust: er zijn geen jobstudenten meer om als strandredder in te zetten, het materiaal is vaak al opgeborgen.”

En in Blankenberge mag het dan weer wél. Maar niet overal. En in Knokke mag het ook, maar alleen nog in het weekend. “Wie geraakt daar nog wijs uit? Dat is verwarrend en gevaarlijk. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat het niet tot ongevallen leidt.” Vandenberghe wil een algemeen reglement. “Ofwel mag je in álle kustgemeenten zwemmen, ofwel nergens.”

Dat vindt ook het IKWV, de intercommunale die instaat voor de veiligheid van de zwemmers aan zee. “Ook wij willen uniformiteit”, zegt voorzitter Johnny Devey. “Ik vind dat een beperkt aantal redders inzetten aan een paar reddersposten ook een vals gevoel van veiligheid geeft. Wat ga je dan doen in de zones waar geen redders staan?”

“Enkel weekends”

Burgemeester Vandenberghe stelt een vaste jaarplanning voor. “Vanaf de weekends in juni overal redders, daarna de hele zomervakantie, en dan in september nog in de weekends. En daarbuiten: overal verboden.” Maar in Blankenberge zijn ze niet van plan zich daaraan te houden. “Wij zetten al vanaf begin mei redders in”, zegt hoofdredder Tom Cocle. “En we gaan hier nog door tot 20 september. Dat is een onontbeerlijke service aan je inwoners en toeristen. Al vanaf het eerste weekend hebben we ons werk: de zwemzone bewaken, verloren gelopen kindjes bij hun ouders brengen, enzovoort.”

De andere kustgemeenten vinden dat te duur. “In juli en augustus alleen al spreken we over 3 miljoen euro aan lonen voor de redders aan onze kust. Elke beslissing om langer redders in te zetten, heeft enorme budgettaire gevolgen”, zegt Devey.

250 euro boete

De kustburgemeesters zitten binnenkort samen over de kwestie. In tussentijd geldt: u mag alleen zwemmen waar een redder staat. Houdt u zich daar niet aan, kan u in principe 250 euro boete krijgen.

Volgens voorzitter van het kustburgemeesteroverleg en burgemeester van Koksijde Marc Vanden Bussche (Open Vld). "Het bemannen van reddingsposten is een autonome keuze van de gemeenten."

"Het werd in het voorjaar voorgelegd op het kustburgemeesteroverleg en daar is beslist dat dit behoort tot de autonomie van de gemeente. Ik dacht dat we dit in het voorjaar hadden uitgeklaard. Het argument van Bredene houdt geen steek. Wie een kilometer wegloopt van een bemande post kan ook ongecontroleerd het water in. Ik ben niet van zin om dit opnieuw op de agenda van het kustburgemeesteroverleg te zetten", zegt Vanden Bussche.

Koksijde, waar Vanden Bussche burgemeester is, had afgelopen weekend wel nog bemande posten. "En we hebben dit nog verlengd voor de komende week. We hebben ons daar flexibel op ingesteld. Veel volk is er niet meer in de week, maar mensen die willen - ik denk aan senioren of scholen - kunnen hier nog in alle veiligheid het water in."

Alle spelers lijken het er in de discussie over eens dat uniformiteit beter is, maar weinigen willen afwijken van hun programma.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen