Man die ex voor de ogen van hun kinderen met 26 messteken ombracht, krijgt vier jaar minder cel

© bfm

Het Antwerpse hof van beroep heeft Nesib B. (34) veroordeeld tot twintig jaar cel voor de moord op zijn ex-vriendin Irisleidi Tamayo (26). Begin 2016 bracht hij haar voor de ogen van hun kinderen met 26 messteken om het leven in hun woning aan de Eethuisstraat in Merksem. In eerste aanleg had de man nog 24 jaar cel gekregen.

mtm

Nesib B. stond voor het Antwerpse hof van beroep terecht voor de moord op zijn ex-vriendin Irisleidi Tamayo (26). De dertiger had haar voor de ogen van hun kinderen met 26 messteken om het leven gebracht in hun woning in Merksem. In eerste aanleg werd Nesib B. tot 24 jaar cel veroordeeld, maar het stond al vast dat hij in beroep een lichtere straf zou krijgen. “Door het geknoei van onze wetgever kan ik nu slechts 20 jaar eisen”, stelde advocaat-generaal Alexandra Van Kelst eerder deze maand.

Het Grondwettelijk Hof had op 21 december geoordeeld dat de hervorming van assisen ongrondwettelijk is. In die hervorming was ook opgenomen dat de correctionele rechtbank celstraffen tot 40 jaar kon uitspreken. Die bepaling werd eveneens vernietigd, waardoor de maximumstraf nu weer 20 jaar bedraagt. Het arrest van het Grondwettelijk Hof is eerder deze maand in het Belgische Staatsblad verschenen en is dus in werking. Goed nieuws voor Nesib B., die in beroep was gegaan omdat hij zijn straf te zwaar vond.

Vijf minuutjes alleen praten

Nesib en Irisleidi vormden ongeveer elf jaar lang een koppel. Ze hadden samen twee kinderen, maar ook de drie kinderen uit zijn vorig huwelijk woonden bij hen. Irisleidi had enkele weken voor de feiten een punt achter hun relatie gezet en was met haar kinderen naar een vluchthuis gegaan. Een beslissing die Nesib niet kon verkroppen.

Op 30 januari 2016 had Nesib gevraagd of Irisleidi de twee jongste kinderen kon komen ophalen. Ze reed daarop samen met haar moeder en diens partner naar Merksem. Hij ging mee naar binnen, maar werd door Nesib weggestuurd, omdat hij vijf minuutjes alleen wilde praten met Irisleidi.

Korte tijd later weerklonk gegil en kwam de oudste dochter van veertien in paniek naar buiten gelopen. “Papa is mama aan het vermoorden! “, riep ze. Het slachtoffer lag met 26 messteken in de garage. Nesib had zichzelf in de onderbuik gestoken, maar zonder veel erg.

Nesib had kort voor de komst van hun (stief)mama afscheid van hen genomen en hen een enveloppe met 3.600 euro, zijn gsm en autosleutels gegeven.

“Het was allemaal voor ons, omdat we recht hadden op een goed leven. Papa begon te huilen en zei dat mama hem bedrogen had en hem pijn had gedaan in zijn hart. Hij ging voor lange tijd weg, maar zou terugkomen als we groot waren”, las advocaat-generaal Van Kelst voor uit de verklaring van de toen 9-jarige dochter.

Geen reden opgegeven

Of het hof van beroep het met haar eens is dat twintig jaar cel de maximumstraf is voor een gecorrectionaliseerde moord, is echter niet duidelijk. Er werd namelijk in het arrest met geen woord gerept over de reden van de strafvermindering.

Sinds het Grondwettelijk Hof eind vorig jaar de assisenhervorming van minister van Justitie Koen Geens (CD&V ) naar de prullenbak had verwezen, bestaat er veel onduidelijkheid over de maximumstraf voor gecorrectionaliseerde moordzaken. Is het twintig jaar? Dertig jaar?

“Het hof van beroep heeft op een verstandige manier de hete aardappel ontweken. Door twintig jaar cel op te leggen, heeft men op veilig gespeeld, want het is sowieso een wettige straf. Het is evident dat die beslissing beïnvloed werd door de rechtsonzekerheid die er nu heerst en die gecreëerd werd door het wetgevende knoeiwerk van de minister van Justitie. Maar het cadeautje dat Nesib B. dankzij dat knoeiwerk kreeg, is wel een kaakslag voor mijn cliënten”, zegt advocaat Kris Luyckx, die voor de nabestaanden van Irisleidi Tamayo optreedt.

De ministerraad heeft op 30 januari een verzoekschrift neergelegd bij het Grondwettelijk Hof, waarin meer duidelijkheid wordt gevraagd over de maximumstraf die de correctionele rechtbank kan opleggen voor moord en doodslag.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen