Documentairemaker Ruben Terlou spreekt in de miljoenenstad Shenzhen met een politieagent. Op een waarschuwingsbord staat uitgelegd dat gezichtsherkenning wordt gebruikt aan de verkeerslichten.
Volledig scherm
Documentairemaker Ruben Terlou spreekt in de miljoenenstad Shenzhen met een politieagent. Op een waarschuwingsbord staat uitgelegd dat gezichtsherkenning wordt gebruikt aan de verkeerslichten. © Screenshot "De Afspraak"

Opvallend proefproject in China: miljoenen camera's met artificiële intelligentie brengen elke foute stap in rekening. Letterlijk.

Dat de Chinese overheid graag het doen en laten van burgers in het oog houdt, is niet nieuw. Maar proefprojecten in verschillende grote steden gaan nu wel heel erg ver: miljoenen camera’s met gezichtsherkenningstechnologie brengen elke (foute) stap in rekening. Letterlijk dan. De Nederlandse documentairemaker Ruben Terlou zag in de miljoenenstad Shenzhen hoe ver het systeem gaat.

13 reacties

  • patrice nuyts

    6 jaar geleden
    Niets nieuws, Weyts is hier ook bezig met een anpr cameranetwerk waarop gezichtherkennig kan toegepast worden aan alle op en afritten van autostrades voor de "veiligheid". Hier zal dit voor niets anders gebruikt worden beloven ze. Wel wordt de volgende stap rekening rijden met deze camera's hoor zijn commentaren maar en de volgende stap is ...
  • Dirk De Meyer

    6 jaar geleden
    En wij maar klagen over die ANPR-camera's.... De deze gaan nog heel wat hele grote stappen verder....
  • Fredien Vandervekens

    6 jaar geleden
    Duidelijke hint voor de burgervaders van onze groot- en centrumsteden. Gedaan met "zelfgemaakte" (jongeren) filmkes.
  • Joël Versin

    6 jaar geleden
    Als je 1984 gelezen hebt weet je dat het niet gaat over ik doe toch niets mis... Het gaat over gedachtenpolitie (wat je denkt kan reden zijn tot opsluiting) over de geschiedenis te herschrijven (als alles online staat... en je verandert dit...) Raar dat in de jaren 70/80 met een boek als 1984, Fahrenheit 451 opvallend, voor nu, realistische scifi geschreven is...
  • frank triolet

    6 jaar geleden
    Ze hebben gelijk. Men moet zich maar gedragen