Direct naar artikelinhoud
Reconstructie

Winnie de Poeh, politiekleren en 37 miljoen euro: zo verliep de grote diamantroof

Het bestelbusje van de overvallers werd na de overval uitgebrand teruggevonden.Beeld Photo News

Voor de correctionele rechtbank in Brussel is deze week het proces gestart over de spectaculaire diamantroof op Brussel Airport. Bij de overval op 18 februari 2013 gingen acht gewapende en gemaskerde mannen aan de haal met 37 miljoen euro aan diamanten. Een kruising tussen Ocean’s Eleven en Gone in 60 Seconds. Zo kun je die roof het best omschrijven. Met in de hoofdrol: diamanten tellende meisjes en Winnie de Poeh.

We schrijven maandag 18 februari 2013. Iets voor acht uur ’s avonds. Onder het A51-neonbord op de tarmac staat een wit-rode Fokker 100 van de luchtvaartmaatschappij Helvetic Airways met bestemming Zürich. Drie werknemers van waardetransporteur Brinks zijn hun lading aan het overladen van hun gepantserde truck naar de buik van het vliegtuig. De lading bestaat uit diamanten.

Dan breekt de hel los. Twee donkere voertuigen, een Audi S8 en een Mercedes-busje, vlammen over het tarmac en parkeren pal naast het vliegtuig. Achter hun voorruit staan blauwe zwaailichten. Uit elke auto springen vier mannen in politieuniform. Ze richten hun machinegeweren op de piloten in de cockpit en de waardetransporteurs. Die worden gedwongen om de lading over te laden in het busje. 

Precies 200 seconden nadat ze bij het vliegtuig aankomen rijden de overvallers weg, 37 miljoen euro aan diamanten rijker

Precies 200 seconden later rijden de overvallers weg, 37 miljoen euro aan diamanten rijker.

Professionelen

De overval was duidelijk het werk van professionelen, zegt substitute Chloé Callicis van het parket Halle-Vilvoorde. “De bende was uitgerust met kogelwerende vesten, bivakmutsen en armbanden, om hen er te laten uitzien als politieagenten. De daders wisten niet alleen waar ze ongezien een gat in de omheining van de luchthaven konden knippen, ze wisten ook perfect waar ze moesten zijn op het tarmac en wanneer het bewuste vliegtuig ingeladen zou worden. Dat wijst erop dat ze ingelicht werden door iemand op de luchthaven.”

De snelheid en professionaliteit waarmee de diamantroof gebeurde, spreken tot de verbeelding. Maar terwijl het in Hollywood vaak goed afloopt voor diamantrovers, is dat bij deze roof minder het geval.

'Ze wisten perfect waar ze moesten zijn op het tarmac en wanneer het bewuste vliegtuig ingeladen zou worden. Dat wijst erop dat ze ingelicht werden door iemand op de luchthaven'
Chloé Callicis, Parket Halle-Vilvoorde

Enkele dagen na de overval op het tarmac loopt al een tip binnen bij de politie. Iemand probeert steentjes te verkopen die mogelijk afkomstig zijn van de diamantroof. Die iemand blijkt een zekere Marc Bertoldi te zijn, een Fransman met Marokkaanse roots die verschillende eigendommen bezit in Frankrijk en Casablanca. In die laatste stad runt hij een restaurant en een handel in luxewagens.

Door Bertoldi te volgen, komen de speurders bij andere verdachten. Wekenlang worden hun telefoongesprekken afgeluisterd en worden ze geschaduwd. De Belgische speurders werken daarvoor nauw samen met Zwitserse en Franse collega’s.

De verdachten proberen zich nochtans gedeisd te houden, om geen argwaan te wekken. In de afgeluisterde telefoongesprekken konden speurders bijvoorbeeld horen hoe enkele van hen tijdens een bezoek aan een bordeel naar een kennis belden om te vragen of die hen wat geld kon brengen. Zelf zaten ze naar eigen zeggen wat krap bij kas.

‘Pesterij’

Drie maanden na de overval besluit het gerecht tot actie over te gaan. Meer dan tweehonderd politiemensen vallen binnen op veertig plaatsen in de drie landen. In Frankrijk loopt de hoofdverdachte, Marc Bertoldi, ondertussen tegen de lamp. Hij wordt opgepakt door de gerechtelijke politie van Nancy wanneer hij de trein wil nemen naar Luxemburg. In zijn wagen, een Porsche, vinden de agenten 60.000 euro. Geld waarvoor Bertoldi niet meteen een goeie verklaring kan geven.

‘Pesterij’
Beeld Photo News

Tijdens de huiszoekingen worden precisieweegschalen gevonden, die duidelijk gebruik zijn om de diamanten te wegen. Bij een van de verdachten, Abdelah F., werden een kogelwerende vest en een bivakmuts teruggevonden. Hij betaalde ook meteen na de overval in één klap de lening van zijn huis in Machelen af. Toch ontkent hij iets met de overval te maken te hebben.

Het dochtertje van de vriendin van een beklaagde verklaarde dat ze kort na de overval ’s nachts was gewekt om diamantjes te helpen sorteren

Ook de andere verdachten verklaarden deze week aan de rechter dat ze onschuldig waren. Bij een beklaagde waar walkietalkies en bivakmutsen werden gevonden, was dat ‘voor zijn werk als ruitenwasser’. Het dochtertje van zijn vriendin had ook aan een jeugdwerker verklaard dat ze kort na de overval ’s nachts was gewekt om diamantjes te helpen sorteren. “Een pesterij van een klein meisje”, verklaarde de mama deze week aan de rechter.

Winnie the Poeh

Bij nog een andere verdachte, Nordine E.H., is tijdens het onderzoek een Winnie the Poeh-knuffel met daarin 50.000 euro, in briefjes van 500 euro aangetroffen. Toen de rechter daar afgelopen week naar vroeg, antwoordde de man dat hij zijn hele hebben en houden had verkocht en in de knuffelbeer gestopt, omdat hij naar de gevangenis moest voor andere feiten. 

Hoofdverdachte Bertoldi ontbreekt trouwens op het proces. Hij zit in Frankrijk een gevangenisstraf uit voor zijn rol bij de ontvoering van Stéphanie Turci, de vriendin van de baas van Lotus Formule 1, Gérard Lopez.

Hoofdverdachte Bertoldi ontbreekt op het proces. Hij zit in Frankrijk een gevangenisstraf uit voor zijn rol bij de ontvoering van Stéphanie Turci, de vriendin van de baas van Lotus Formule 1, Gérard Lopez

De overvallers liepen dus tegen de lamp omdat het verkopen van 37 miljoen euro aan diamanten nu eenmaal sporen nalaat. Maar dat het diamanten waren, was volgens de speurders wellicht niet eens de bedoeling. Een week voor de grote diamantroof werd in datzelfde vliegtuig van Zürich een grote lading cash geld aan boord gebracht. Het zou dus wel eens kunnen dat ze zich gewoon van week hebben vergist. Een vergissing die hen uiteindelijk de das heeft omgedaan.

Op het proces moeten 16 mannen en 3 vrouwen zich verantwoorden voor hun aandeel in de overval en de heling van de buit. Het parket vraagt celstraffen van 1 tot 8 jaar.