Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Man schiet vanuit auto op voorbijgangers in Italiaanse stad, meerdere gewonden

Hulpdiensten zijn ter plaatse, ze dragen een van de gewonden weg.Beeld RAI News

In de centraal-Italiaanse stad Macerata is deze middag vanuit een zwarte Alfa Romeo op verschillende voetgangers gevuurd. Volgens Italiaanse media zijn zes personen gewond geraakt. Vier van hen zijn Afrikaanse migranten. 

De politie belegerde de stad een tijd lang en vroeg inwoners, onder meer via sociale media, om binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden. Intussen blijkt dat de schutter vermoedelijk alleen handelde. De man werd aangehouden. 

Volgens de politie gaat het om Luca Traini, een 28-jarige Italiaan. Hij had een Italiaanse vlag om zijn schouders gedrapeerd toen hij uit zijn auto probeerde te vluchten. Bij zijn aanhouding bracht hij de Hitlergroet, bij de auto vond de politie het pistool en een camouflagepak. 

Het schietincident deed zich voor in een buurt waar deze week een Nigeriaanse man werd opgepakt voor de moord op een achttienjarig meisje wiens lichaam afgelopen woensdag werd gevonden. "Hij reed rond in zijn auto en schoot gekleurde mensen neer", aldus een getuige tegenover persagentschap Reuters. 

Lega Nord

De regerende centrum-linkse Democratische Partij (PD) stelt dat Traini vorig jaar meedeed aan de verkiezingen voor de uiterst rechtse politieke partij Lega Nord. De man zou ook enkele schoten hebben gevuurd op het partijkantoor van PD in Macerata.

Leider Matteo Salvini van Lega Nord legde vorige week de schuld voor de dood van de achttienjarige vrouw bij de centrumlinkse Italiaanse regering. Hij verklaarde op Facebook dat links door het toelaten van migranten "bloed aan de handen" heeft. Salvini nam afstand van het schietincident, maar beklemtoonde dat ongeremde immigratie leidt tot sociale onrust. "Ik kan niet wachten om in de regering te komen om veiligheid, sociale rechtvaardigheid en sereniteit voor Italië te waarborgen", aldus Salvini. 

Lega Nord gaat samen met de partij van oud-premier Silvio Berlusconi naar de verkiezingen in maart. In de peilingen gaan beide aan kop. PD-leider Matteo Renzi riep op tot kalmte. "De man die vuurde is een smerige, gekke persoon. De staat is sterker dan hij", aldus de voormalige premier op Facebook. 

Twitter bericht wordt geladen...