Hier zijn de inwoners bang in het donker, de oplossing mag wat kosten

© slr

De stad Tielt wil op termijn de openbare verlichting vervangen door dimbare ledverlichting. Op deze manier hoeft de verlichting 's nachts niet meer volledig gedoofd te worden. Al hangt er ook wel een serieus kostenplaatje aan.

Steven Leenknegt

Zo’n twee jaar gelden deed Tielt ’s nachts de straatverlichting uit. Veel gemeenten doen dat intussen. Dat levert een flinke besparing op voor de stadskas. Maar de reacties op deze beslissing zijn nog steeds gemengd. In bepaalde wijken voelen de mensen zich onveilig. Daarom haalt de oppositie het punt nog eens aan op de gemeenteraad van donderdagavond. Na lang discussiëren werd beslist om op termijn over te stappen op dimbare ledverlichting. Zo kan de stad de vooropgestelde milieudoelstellingen alsnog halen.

Gevaarlijk

De CD&V vroeg eigenlijk om de maatregel terug te draaien en de verlichting onmiddellijk terug aan te laten 's nachts. “Wij zijn altijd al tegen het doven van de verlichting geweest. Mensen voelen zich niet veilig als het pikdonker is en ook voor fietsers is het gevaarlijk”, zegt fractievoorzitter Vincent Byttebier (CD&V). “Bij wegenwerken is het zo extra gevaarlijk en de wegmarkeringen en verkeersborden zijn nauwelijks zichtbaar. Ledverlichting is een goeie oplossing, maar tot het zover is, moeten de lichten terug aan.”

Volgens schepen Veerle Vervaeke (Open VLD) heeft de ingreep wel al het gewenste resultaat opgeleverd. Het energieverbruik is met twintig procent gedaald, net als de CO2-uitstoot. “Vorig jaar hebben we 91.000 euro bespaard op de energiefactuur door de lichten te doven”, zegt Vervaeke. “Het voorstel van CD&V is ondoordacht en niet haalbaar. Het zou ons elk jaar 100.000 euro meer kosten. Bovendien is onze verlichting nu afgestemd op die van de buurgemeenten. Dat zijn we overeengekomen.”

Flinke kost

De schepen is er wel voor te vinden om op termijn over de schakelen naar ledverlichting. Maar dan moet de straatverlichting wel overal vervangen worden. Een omschakeling op korte termijn (vijf jaar) zou de stad zo'n 600.000 euro per jaar kosten. Een omschakeling op lange termijn (10 jaar) brengt de jaarlijkse kost op de helft, zo’n 300.000 euro. “We bekijken mogelijke aanpassingen op korte termijn”, zegt Vervaeke. “Zo kunnen we de verlichting een uur later doven, om middernacht.”

Het voorstel van de oppositie om de lichten meteen terug aan te steken, werd door de meerderheid weggestemd. De voltallige gemeenteraad keurde het voorstel wel goed om over te schakelen naar ledverlichting. Een concrete planning moet nu uitgewerkt worden samen met Eandis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen