Direct naar artikelinhoud
Europese Unie

Slovenië en Benelux zetten Europese deuren voorwaardelijk open voor westelijke Balkan

Didier Reynders en de eerste ministers van Luxemburg, Slovenië en Nederland tijdens de persconferentie in Ljubljana.Beeld BELGA

Landen van de westelijke Balkan moeten het Europese toetredingsproces kunnen opstarten, op voorwaarde dat de benodigde criteria worden behaald. Dat hebben minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en de premiers van Slovenië, Luxemburg en Nederland verklaard.

De politici spraken over de eventuele toetreding van de Balkanlanden op een Slovenië-Benelux-top in de Sloveense hoofdstad Ljubljana. "Het is belangrijk om voort te gaan met het opendeurenbeleid, maar met sommige regels", zei Reynders na afloop op een persconferentie. "De benodigde criteria moeten worden behaald."

Eenzelfde geluid bij de Sloveense premier Miro Cerar en zijn Luxemburgse en Nederlandse ambtsgenoten Xavier Bettel en Mark Rutte. "De deuren staan open, maar de regels zijn duidelijk", aldus Bettel. "Iedereen moet de regels respecteren. Er is een toekomst voor veel landen binnen de EU, als ze die regels volgen."

'Het is belangrijk om voort te gaan met het opendeurenbeleid, maar met sommige regels'
Didier Reynders, minister van Buitenlandse Zaken

Grensconflict

De politici zeiden nog dezelfde Europese waarden te delen, zoals de 'rule of law'. De Sloveense premier verwees naar een arbitragebeslissing in een grensconflict tussen Slovenië en buurland Kroatië. "De Sloveens-Kroatische grens valt niet langer binnen het raamwerk van bilaterale oplossingen", zei hij. Cerar staat wel nog open voor dialoog met Kroatië over hoe de arbitragebeslissing moet worden toegepast. Een beslissing die hij een internationale wettelijke verplichting noemde.

Voor Reynders is het mogelijk om dergelijke kwesties via de bilaterale weg op te lossen, met een goede dialoog. "Het is ook belangrijk om vast te houden aan de 'rule of law'", aldus de minister. De Nederlandse premier Mark Rutte noemde de 'rule of law' ook nog de basis van de Europese Unie.

Circulaire economie

Daarnaast kwam ook de circulaire economie aan bod. "We steunen het ontwikkelen van de circulaire economie. Want dat zal leiden tot het halen van de duurzameontwikkelingsdoelstellingen (SDG)", aldus de Sloveense premier. "We steunen vanuit de Benelux het voornemen om dit jaar een echte beslissing in de EU te nemen over de circulaire economie en om vooruitgang te boeken op vlak van digitale economie", aldus Reynders. Duurzaamheid is de toekomst, zei dan weer de Nederlandse premier. "Een moderne economie is een duurzame economie", aldus Rutte.

De politici hadden het tijdens de ontmoeting ook over de migratieproblematiek. Ze stelden dat een gemeenschappelijke Europese aanpak nodig is, waarbij elke lidstaat haar verantwoordelijkheden opneemt en zich solidair met de andere betoont. "De Europese Unie moet actief zijn buiten de grenzen en mensen helpen waar conflicten zijn", aldus de Sloveense premier. Hij pleitte daarnaast ook voor betere controle aan de buitengrenzen. "Solidariteit is niet flexibel", zei Xavier Bettel.

Volgens de ministers is er een Europese aanpak nodig van de migratieproblematiek, waarbij elke lidstaat haar verantwoordelijkheden opneemt

De premiers en minister Reynders toonden zich heel tevreden over de Slovenië-Benelux-top in Ljubljana. De vier landen willen dan ook de banden verder aanhalen. Het format wordt dus zeker voortgezet, klonk het nog. Reynders stelde alvast een volgende ontmoeting in Brussel in het vooruitzicht. België is momenteel voorzitter van de Benelux.