Educatief kleuterproject ‘De Wondere Wereld van Bever Bas’ in De Wissen in Dilsen-Stokkem

Het Provinciaal Natuurcentrum (PNC) heeft een nieuw educatief project voor het kleuteronderwijs gelanceerd, ‘De Wondere Wereld van Bever Bas’, in het natuurgebied bij Maascentrum De Wissen te Dilsen-Stokkem.

Daphne Tubee

Het PNC ontwikkelde een plezant educatief project om op een ontspannen en speelse manier de kleuters en hun leerkrachten de leerplandoelstellingen van WO (Wereldoriëntatie: Mens en Maatschappij/Wetenschap en Techniek), WI (Wiskundige Initiatie), MV (Muzische Vorming), Nederlands en LO (Lichamelijk Opvoeding) te helpen ervaren, te ontdekken en te doorleven.“Tijdens de herfst- en lentemaanden krijgen de kleuters de kans om samen met Bever Bas op ontdekking te gaan in de mooie natuur rond de Oude Maas te Dilsen-Stokkem”, zeggen Limburgs gedeputeerde van Natuur Ludwig Vandenhove en schepen van Leefmilieu van de stad Dilsen-Stokkem Koen Sleypen die het project mee voorstelde.

Spontane leerkansenHet nieuwe educatieve natuurproject ‘De Wondere Wereld van Bever Bas’ is ontwikkeld voor en door kleuters en hun kleuterleid(st)ers.Het project start telkens om 10 uur en eindigt om 14 uur. De kleuters worden op een zachte manier meegenomen op ontdekking door middel van het verhaal in de kamishibai* ‘Een feest voor Bever Bas’.De mooie tekeningen van illustrator An Melis en het verhaal met lied van Stijn Moekaars zorgen voor een boeiende start van het project.Na een gezellige picknick gaan de kleuters als echte wetenschappers aan het werk met vergrootglazen, loeppotjes en verrekijkers. Samen met de gids zoeken ze (kriebel)dieren om te bekijken en vergelijken. De bouwers kunnen aan Landart ** doen en hun eigen kunstwerk maken met natuurlijke materialen, maar ze kunnen ook samen met hun vriendjes een takkenhut bouwen in het bos. Ook de muzische talenten krijgen hun kansen. Zo hoort er bij het verhaal een leuk beverlied en is het ook mogelijk om een eigen aquareltekening te maken.

Leerplan“Zonder het te beseffen doorlopen de kleuters het hele leerplan tijdens hun ontdekkingsdag in het mooie natuurgebied van Bever Bas. Iedereen gaat op zijn eigen tempo op ontdekking”, zegt Koen Sleypen.Zoals bijvoorbeeld tijdens het bouwen van een takkenhut waar ze moeten samenwerken (sociaal functioneren), overleggen (spreken en Luisteren), meten en inschattingen maken (Ruimtelijk inzicht), enkel losse takken gebruiken (respect voor natuur), een staande constructie maken (Techniek), enz.

Steeds iets andersElke uitstap is anders wat het net extra spannend maakt. De gallowayrunderen en konikpaarden lopen namelijk vrij rond in het natuurgebied. Afhankelijk van hun staanplaats wordt de ontdekkingsroute aangepast. De kleuters krijgen dus ook nog de kans om deze indrukwekkende mooie dieren van dichtbij te observeren. Tevens houden we rekening met de interesses van de kleutergroep en kunnen er aanpassingen gebeuren in het project.

ZelfreflectieMet hulp van een zintuigen-gevoelenskaart van Bever Bas kijken we terug op onze dag in de natuur.Iedereen krijgt de kans om te vertellen wat we gezien, gehoord, geproefd, geroken en gevoeld hebben, maar ook waar we bang, blij, verdrietig en boos van waren in de natuur.Met een leuke beververrassing nemen we dan afscheid van de kleine avonturiers.“Initiatieven als deze zorgen ervoor dat kinderen in de scholen zeer jong en op een speelse manier vertrouwd raken met onderwerpen als milieu, natuur, biodiversiteit, enz.”, besluit gedeputeerde Ludwig Vandenhove.

*kamishibai = Japans verteltheater** Landart = kunst met en in de natuur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer