Arco-gedupeerden dagvaarden Belgische Staat

© BELGA

Arco-gedupeerden hebben de regering gedagvaard. Ze trokken woensdag met een deurwaarder naar premier Charles Michel (MR).

De gedupeerden eisen honderd procent van hun kapitaal terug. De organisaties roepen zo veel mogelijk gedupeerden op zich aan te sluiten. 'Men kan zich gratis aansluiten bij ons en als er advocatenkosten zijn, kan men die via de rechtsbijstand in de familiale verzekering recupereren', zegt Eddie Schild van de actiegroep Arcoparia's aan De Standaard.

De dagvaardiging is een initiatief van twee verenigingen van gedupeerde Arco-spaarders: ‘geld terug van Arco’ en ‘Arcoparia’s’. Die vertegenwoordigen naar eigen zeggen meer dan 3.300 Arco-spaarders. Advocaat Geert Lenssens had, namens de actiegroep Geld terug van Arco, al langer een procedure tegen de staat in de pijplijn zitten. Beide actiegroepen stelden vorige week vast dat toen de regering overleg in het vooruitzicht stelde in het dossier Arco, dat ze genegeerd werden.

Schild zegt dat zijn actiegroep in het verleden al drie keer contact heeft gehad met het kabinet van premier Michel. 'We wilden vooral weten hoe het met de verjaring zat, daar kwam maar geen antwoord op en nu negeert men ons. Men moet niet denken dat men met ons kan sollen.' Schild zegt dat de politiek zijn beloften moet nakomen.

ACW

Arco was de investeringsmaatschappij van de christelijke werknemersbeweging ACW, nu beweging.net. Arco belegde een groot deel van het geld in Dexia, en als belangrijke aandeelhouder ging ook Arco kopje-onder toen de bank in 2011 failliet ging. Door het faillissement werden ook de Arco-coöperanten getroffen want zij verloren hun geld.

De betrokken Arco-gedupeerden eisen nu honderd procent van hun kapitaal terug. De organisaties roepen zoveel mogelijk gedupeerden op zich aan te sluiten.

Vorige week liet premier Charles Michel nog weten dat het juridisch werk rond de gedeeltelijke vergoeding van Arco-spaarders voort gaat. ‘Het blijft onze ambitie om een oplossing te hebben’, klonk het toen bij de premier. (belga, pdd)