"Kippen bevrijd uit West-Vlaamse horrorschuur"

Animal Rights is geschrokken van de toestand waarin tienduizenden legkippen leven in de Vlaamse eiersector. De dierenrechtenorganisatie maakte gruwelijke beelden van gewonde, zieke en kale kippen in de kooien van een "horrorschuur". "De structurele uitbuiting van deze legkippen is een verschrikking", zegt Nadine Lucas van Animal Rights. "We roepen de mensen op om kippen te redden door onze petitie voor een verbod op die eieren te tekenen."

wver

Op de beelden, gedraaid in West-Vlaanderen, is te zien dat de kippen vrijwel kaal zijn. "Het verenpikken wordt veroorzaakt door frustratie of stress", aldus Nadine Lucas. "Verenpikken is een vorm van kannibalisme onder kippen en komt niet voor in de vrije natuur, maar alleen bij kippen in gevangenschap."

"Niet verwonderlijk dat de slechte en vieze omstandigheden waarin de kippen leven voor veel uitval zorgt. We zagen vele dode dieren tussen de levende kippen liggen. Sommige dieren waren al in verregaande staat van ontbinding."

De dierenrechtenactivisten van Animal Rights stelden vast dat heel wat legkippen rondliepen met onbehandelde infecties. "Gewonde of zieke legkippen worden aan hun lot overgelaten. Behandelen kost geld en de legkippen moeten juist opbrengen. Dieren betalen letterlijk de prijs."

Ontsnapt

"Tijdens de inspectie vonden we verschillende legkippen die ontsnapt waren uit de kooien. Deze dieren liepen rond in de kippenschuur en hadden hierdoor geen toegang tot water en voedsel. De ernstig verzwakte kippen werden meegenomen en kregen de nodige medische verzorging in een nieuwe leefomgeving. We zien het als onze burgerplicht om een dier in nood te helpen. De kippen knappen snel op. Hun veren groeien aan en zij kunnen nu eindelijk voldoen aan al hun natuurlijke behoeften zoals scharrelen."

"We willen mensen bewust maken hoe er met dieren wordt omgaan in onze samenleving. Voor ons is elke legkip een individu met recht op leven en welzijn", aldus Lucas. "De beste manier om legkippen te helpen is door geen eieren meer te eten. Dit bespaart de dieren een akelig leven in een kippenschuur en de rit naar het slachthuis."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen