© Shutterstock

“Tevreden over seks in je relatie? Dan loop je meer kans op een slippertje”

Volgens onderzoekers van de Florida State University zijn er enkele indicatoren die de kans op ontrouw vergroten. Opvallend genoeg kwamen ze onder meer tot de conclusie dat een bevredigend seksleven in de relatie net een aanwijzing was voor mogelijke toekomstige slippertjes. Ook de leeftijd, aantrekkelijkheid en het seksueel verleden speelden een belangrijke rol.

flb

Of jij of je partner ooit zal vreemdgaan, is altijd koffiedik kijken, maar volgens wetenschappers van de Florida State University zijn er wel enkele elementen die de kans op een slippertje vergroten. Terwijl je zou denken dat iemand die niet tevreden is over zijn of haar seksleven in de relatie het bij iemand anders gaat zoeken, blijkt het omgekeerde waar te zijn. Uit het onderzoek, dat drie jaar duurde en waar 233 pasgetrouwde koppels aan deelnamen, bleek namelijk dat diegenen die tevreden waren over hun seksleven zich vaker aan ontrouw waagden. De wetenschappers suggereren dat dat wel eens zou kunnen zijn omdat ze "positiever tegenover seks staan".

Maar dat was niet de enige indicator. Ook jongere pasgetrouwden en 'onaantrekkelijke' vrouwen gingen vaker vreemd. Mannen waren dan weer vaker ontrouw als hun partner 'minder aantrekkelijk' was. Mannen die voor hun huwelijk vaak korte seksuele relaties hadden, liepen ook meer kans op een slippertje na hun huwelijk. Onder de vrouwen was die categorie net trouwer.

Twee technieken

Volgens de onderzoekers bestaan er echter ook twee technieken om de kans op ontrouw te beperken. Het gaat om 'attentional disengagement' en 'evaluative devaluation' van potentiële partners. Dat eerste houdt in dat je het uit de weg gaat om na te denken over de aantrekkelijkheid van een mogelijke romantische partner, dat tweede dat je de aantrekkelijkheid van die potentiële partner minimaliseert in je hoofd.

Aangeboren

Researcher en professor in de psychologie Jim McNulty denkt dat die twee technieken voor een deel aangeboren zijn. "Mensen zijn zich niet altijd bewust van wat ze doen en waarom ze het doen. Deze processen doen zich voornamelijk spontaan en zonder moeite voor en de kans bestaat dat ze gevormd zijn door onze biologie en/of de ervaringen uit onze vroege jeugd."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer