Nieuwe studie vindt link tussen kant-en-klaarmaaltijden en kanker
VoedingDat elke dag cornflakes, pizza en chocoladerepen eten niet gezond is, hoeven we u niet te vertellen. Maar een nieuwe Franse studie suggereert dat de gevaren van dergelijke verwerkte voedingsproducten misschien veel verdergaan dan tot nu toe werd aangenomen. Mogelijk vergroten ze het risico op kanker.
Verwerkte voedingsproducten zoals koekjes, diepvriespizza's, frisdrank en chips bevatten veel vet en suiker. Dat ze schadelijk zijn voor onze gezondheid, kan dus niet verbazen. Maar een link met kanker was tot nu toe niet aangetoond.
Franse onderzoekers bestudeerden de eetgewoonten van 105.000 mensen, van wie er 2.228 in een periode van acht jaar kanker ontwikkelden. Het kwart deelnemers dat het meeste 'ultraverwerkte' voeding at, bleek 23 procent meer risico te lopen op kanker - om het even welke soort - dan het kwart dat het minst van deze producten at.
Het grotere risico werd overigens enkel vastgesteld bij mensen die elke dag verwerkte voeding aten. De personen in de topgroep haalden dagelijks een derde van hun calorieën uit dergelijke producten. Dat komt overeen met een volwassen man die per dag een chocoladereep, een blik cola, een kom cornflakes en één vierde pizza consumeert.
Additieven
Sommige experten menen dat het effect eerder een gevolg is van een tekort aan vitamines of een ongezonde levensstijl
De studie, die verschenen is in 'British Medical Journal', bewijst niet dat de ziekte rechtstreeks veroorzaakt werd door deze voeding. De onderzoekers opperen wel een hypothese: ze vermoeden dat een combinatie van additieven in verschillende verwerkte voedingsproducten de ontwikkeling van kanker in gang kan zetten. De toenemende consumptie van voorverpakte voeding in het westen kan in de toekomst dus tot steeds meer kankergevallen leiden, waarschuwen ze.
"In Europa zijn er meer dan 400 toegelaten additieven", zegt hoofdauteur van de studie, Mathilde Touvier. "De meeste zijn waarschijnlijk veilig. Als het om enkele additieven gaat, moeten we uitzoeken welke."
Sommige experten menen dat het effect eerder een gevolg is van een tekort aan vitamines in het dieet van mensen die veel verwerkte voeding eten of een ongezonde levensstijl.
Spek en worst
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft verwerkt vlees zoals spek, worst en ham als kankerverwekkend beoordeeld. Deze studie keek echter naar fabrieksmatig 'ultraverwerkte' producten. Spek, worst en ham horen daarbij als ze bewaarmiddelen en andere additieven dan zout bevatten. Verder gaat het onder andere om fabrieksmatig geproduceerd brood, verpakte snoepjes, ontbijtgranen, frisdranken en instant soep.
Ook gezouten groenten in blik worden beschouwd als verwerkte voeding, net als verpakte gekookte of gefrituurde groenten met extra smaakmakers en saus.
Touvier zegt dat er geen reden tot paniek is, al "suggereren de resultaten dat het beter is rauw of minimaal verwerkte voedingsproducten te eten. In de toekomst kunnen we mogelijk zeggen dat de meeste ultraverwerkte voeding geen enkel risico inhoudt. Maar op dit moment zouden we het principe van de voorzorg toepassen".
Eerder onderzoek wees uit dat te weinig fruit, groenten en vezels en te veel verwerkt en rood vlees kunnen bijdragen tot de ontwikkeling van sommige kankersoorten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
“Koffiegruis, eierschalen en mulch werken niet”: zo verjaag je slakken wél succesvol uit je tuin
-
PREMIUM12
Na ‘Door de bomen’: waarom praten we tegen onszélf? En waarom doen sommigen het meer dan anderen?
Een mens die tegen zichzelf praat. Meer is het nieuwe tv-programma ‘Door de bomen’ niet, en het klinkt even spannend als gras zien groeien. Toch wordt het concept bejubeld om de herkenbaarheid. Iederéén heeft namelijk een innerlijke monoloog. Leve het gemompel, zegt ook psycholoog Johan Van de Putte. En wel hierom. -
PREMIUM
Wordt stoelgangtransplantatie het nieuwe wondermiddel in de geneeskunde? “Aanzienlijke vooruitgang bij parkinsonpatiënten”
Sinds dokters stoelgang van gezonde mensen in hun darmen transplanteerden, hebben parkinsonpatiënten minder last van hun ziekte, blijkt uit nieuw onderzoek van de UGent. Hoe komt dat? En waarvoor kan stoelgangtransplantatie nog heilzaam zijn? Professor Patrick Santens (UZ Gent), die het onderzoek uitvoerde, legt uit. “Er komt steeds meer bewijs dat de as tussen de hersenen en de darmen een invloed heeft op ziekteprocessen.” -
-
Studie: Engelse liedjesteksten zijn vandaag eenvoudiger en repetitiever
-
KIJK. “Hij is gezond, sterk en heeft drie vrouwtjes”: zespotige gazelle gespot in Israël
Op bovenstaande videobeelden is een mannelijke berggazelle te zien met een extra paar voorpoten. Het dier werd gespot in het HaBsor Nationaal park van Israël en zou kerngezond zijn volgens experten. “De extra voorpoten vormen geen obstakel voor het dier.” -
Persoon die besmettingen met varkenslintworm in Lier veroorzaakte is geïdentificeerd
Na uitgebreid en intensief brononderzoek heeft het Departement Zorg met zekerheid kunnen identificeren welke persoon de bron was voor besmettingen met varkenslintworm in basisschool Het Molentje in Lier. Het onderzoek heeft aangetoond dat de persoon al sinds de zomer van 2022 niet meer besmettelijk is en de varkenslintworm in het buitenland heeft opgedaan. Om de privacy van de persoon af te schermen, kan het Departement Zorg geen verdere details geven over hoe dit brononderzoek is verlopen. -
Livios
Zo heb je geen last van ratten of muizen, op een verantwoorde manier: “Vergif is géén oplossing op lange termijn”
-
PREMIUM
El Niño is officieel ten einde: zal dit een impact hebben op onze lente en zomer?
-
Ziekte van Huntington blijkt 'superkiller' van kankercellen: nieuwe behandeling in het verschiet
Wetenschappers stelden jaren geleden al vast dat kanker veel minder voorkomt bij mensen die aan de ziekte van Huntington lijden. Nu heeft een onderzoeksteam van Northwestern Medicine ontdekt waarom die ziekte massaal kankercellen doodt. Dit proces kan de basis zijn voor een nieuwe, veelbelovende behandeling tegen kanker. -
PREMIUM
Hoe opwarming van de stratosfeer ervoor zorgt dat koele periode nog een tijdje zal duren
De aprilse grillen hebben zich duidelijk laten voelen de afgelopen dagen. Wind, regen, en lage temperaturen domineerden ons weerbeeld. Waarom is het weer zo plots omgeslagen? En hoelang zal deze koele periode nog aanhouden? Wat voorspellen de weermodellen voor de laatste weken van april? “Er lijkt alvast één iets te gaan veranderen.” -
Independer
Mag je als huurder of eigenaar barbecueën op het terras van een appartementsgebouw?
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerRoland Peeters
Bart D