Colin Powell: "Trump is een internationale paria"

De gewezen Amerikaanse stafchef en ex-minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell heeft snoeihard uitgehaald naar de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. "Een nationale schande" en "internationale paria" zijn opvallende bewoordingen voor een partijgenoot.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Normaal is het Donald Trump zelf die opvalt met ongezouten uitspraken en commentaar, maar nu krijgt hij blijkbaar een koekje van eigen deeg en dan nog wel uit de eigen Republikeinse rangen.

Dat gebeurt weliswaar niet openlijk, want het gaat om uitgelekte e-mails van Colin Powell, maar een woordvoerder van de ex-generaal bevestigt dat de e-mails echt zijn, maar weigert verdere commentaar te geven.

Veel commentaar behoeven die mails overigens niet, want ze zijn duidelijk genoeg. "Trump is een schande voor de natie en een internationale paria", zo schreef Powell in één van die mails.

De zwarte ex-generaal maakt zich ook vrolijk over de recente pogingen van Trump om zwarten en vrouwen voor zich te winnen. Hij merkt daarbij op dat de beweging die Trump naar boven stuwt, "racistisch" is. Dat Trump de voormalige voorman van het oerconservatieve tv-station Fox News Roger Ailes als adviseur in dienst heeft genomen "zal de relatie met vrouwen niet verbeteren". Ailes moest eerder ontslag nemen bij Fox na beschuldigingen over seksuele intimidatie van vrouwelijke journalisten. 

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

"Clinton verprutst dingen met haar hoogmoed"

Colin Powell is in andere mails echter ook niet mals voor de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton. Vooral de manier waarop zij haar e-mails beheerde als minister van Buitenlandse Zaken vindt hij onverantwoord. "Alles wat HRC aanraakt, verprutst ze met haar hoogmoed", aldus Powell. HRC staat dan voor Hillary Rodham Clinton.

In mails die eerder waren gelekt bleek dat Powell en zijn opvolgster op Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice geen hoge pet op hadden van topfiguren binnen de administratie van president George W. Bush.

Het gaat dan om kritiek op de manier waarop toenmalig minister van Defensie Donald Rumsfeld en Paul Wolfowitz, een ander topfiguur onder Bush Jr., de situatie na de inval in Irak hebben aangepakt. Over hun ex-baas, president Bush zelf, bleven ze wel lovend.

Veteraan van vele oorlogen

Colin Powell is niet de eerste de beste. Als zwarte uit het straatarme district South Bronx in New York werkte hij zich op tot generaal en stafchef. In die functie leidde hij een internationale coalitie naar de overwinning in de oorlog om Koeweit tegen het Irak van Saddam Hoessein in 1991. Nadien was Powell minister van Buitenlandse Zaken in de eerste regering van de Republikein George W. Bush en was hij betrokken bij de Amerikaans-Britse inval in Irak in 2003.

Meest gelezen