Braziliaanse oud-president da Silva aangeklaagd wegens corruptie

De Braziliaanse oud-president Luiz Inacio Lula da Silva en zijn vrouw zijn aangeklaagd op verdenking van het witwassen van geld en het aannemen van steekpenningen in het Petrobras-schandaal. De schaal waarop werd gefraudeerd is enorm. In totaal zou bijna 42 miljard real (ruim 11,4 miljard euro) verdonkeremaand zijn.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Oud-president Lula da Silva, zijn vrouw en vijf anderen zijn vandaag rechtstreeks aangeklaagd in het almaar uitdijende schandaal rond de staatsoliemaatschappij Petrobras.

De openbare aanklagers hebben tijdens een persconferentie meer uitleg gegeven bij de zaken die Lula da Silva en zijn vrouw ten laste worden gelegd. Lula zou volgens het Braziliaanse parket aan het hoofd gestaan hebben van de smeergeldaffaire bij Petrobras. Hij was "de grote generaal", klonk het.

Hij zou 3,7 miljoen real (ruim 1 miljoen euro) aan verdoken steekpenningen ontvangen hebben - het geld zou gebruikt zijn voor de renovatie van een appartement in de kuststad Guaruja, maar ook zijn partij zou in de winst gedeeld hebben.

Het Braziliaanse parket zal het dossier van inbeschuldigingstelling overdragen aan de Braziliaanse justitie. Het echtpaar da Silva zal moeten verschijnen voor de gevreesde anticorruptierechter Sergio Moro.

Volgens de advocaten van de vroegere president echter is er geen enkele reden voor de aanklachten. "Mijn cliënt ontkent de aantijgingen met klem. Hij gaat de beschuldigingen aanvechten om zijn onschuld te bewijzen." Lula da Silva is nog steeds immens populair in Brazilië, ondanks eerdere aantijgingen van corruptie tegen zijn Arbeiderspartij.

Meest gelezen