© Lies Gaethofs

Limbomania-winnaar Fornet heeft EP uit: “Wij hoeven niet hip te zijn”

‘Fornet’, zo heet toepasselijk de eerste EP van jonge Limburgse wolven Fornet. Vanavond stellen ze die voor in de Brusselse AB, zaterdag staan ze in de Muziekodroom. “We merken dat we stilaan wegkruipen van de claustrofobische gitaarmuziek.”

jbou

Nu weer groovy en aardedonker op ‘Erase (I’m Alive)’, dan weer schoonheid purend uit rammelende chaos op ‘Moribund’. Limbomania-winnaars Fornet klinken op hun nieuwste EP nog steeds als de bastaardkinderen van The Fall, of de puisterige neefjes van hedendaagse bands als Ought of Preoccupations. ‘Fornet’ heet die toepasselijk, een EP die ze stiekem al in februari vorig jaar opnamen in Gent. In september verscheen die op goeie ouwe cassettes, nu is er een mooie vinyluitgave op 200 exemplaren via Sentimental Records, die ze afgelopen dinsdag voorstelden in de Hasseltse platenzaak Just For The Record. Waarom nu pas die EP? “Omdat we toen nog geen geld ervoor hadden”, lacht drummer Cis De Gendt.

Sindsdien is er wel wat veranderd voor Fornet. In december wonnen de jonge wolven Limbomania, de tweejaarlijkse wedstrijd voor jong Limburgs muzikaal talent. Goed voor een geldprijs – “dat geld hebben we opgepot voor later”, aldus De Gendt -, een residentschap in de Muziekodroom – “We mogen er repeteren zoveel we willen, we voelen ons er echt thuis” –, en een verhuizing van de jeugdhuizen naar de grotere zalen. Zo staat Fornet vanavond in de Brusselse AB samen met andere grote vaderlandse belofte Dirk., zaterdag verzorgen ze in de Hasseltse Muziekodroom het voorprogramma van de Amerikaanse band Wand.

LEES OOK: Fornet flatert, maar wint Limbomania: “We begrijpen het als andere bands kwaad zijn”

Hebben ze gemerkt dat hun geluid ondertussen ook wat geëvolueerd is? “In september komen we met nieuwe muziek”, zegt gitarist Johan Baeten. “De songs daarop zullen wat breder gaan, een beetje weg van de claustrofobische gitaarmuziek. We gaan ons geluid een subtiele, groovy twist geven. Standaard gitaarmuziek is er al genoeg in België.” “Alles is zo saai”, zucht De Gendt.

Fornet by Fornet

En een ouderwets album uitbrengen, is dat dan ook te gewoontjes? “Nee, albums blijven geweldig”, zegt De Gendt snel. “We willen absoluut een plaat uitbrengen. Het maakt ons niets uit dat albums zogezegd niet meer van tel zijn. Wij hoeven niet hip te zijn.”

Info:

Fornet en Dirk., vanavond, Ancienne Belgique Brussel.

Wand en Fornet, zaterdag 24/2, Muziekodroom. Tickets via muziekodroom