© Belga

Al meer dan 4.000 banen op de tocht sinds begin september

Sinds begin deze maand zijn al meer dan 4.000 banen in gevaar gekomen in België. Let wel, het gaat om intenties tot ontslagen, waardoor het uiteindelijke aantal niet noodzakelijkerwijs zo hoog uitkomt. Donderdagvoormiddag werden opnieuw een aantal zware sluitingen of herstructureringen aangekondigd.

Het zwaarste banenverlies dat in de eerste maand na de zomervakantie aangekondigd werd is tot dusver voor rekening van Caterpillar in Gosselies, waar 2.200 banen bedreigd zijn. Het gaat daarbij om directe jobs, de impact op de indirecte werkgelegenheid is in het cijfer niet opgenomen.

Ook de werkgelegenheid in de verzekeringssector werd zwaar geraakt in september: Axa kondigde de intentie aan om 650 jobs te schrappen, P&V zowat 300.

Een mogelijke sluiting van de krantendrukkerij van Printing Partners in Groot-Bijgaarden zet 158 banen op de helling.

Donderdag raakte bekend dat 274 banen in gevaar zijn bij koffiebedrijf Jacobs Douwe Egberts, dat zijn fabriek in Grimbergen wil sluiten. Kledingketen MS Mode, die 220 mensen tewerkstelt, vraagt het faillissement aan in België, en de Amerikaanse multinational Halliburton wil zijn vestiging in Drogenbos, waar 50 mensen werken, sluiten.

Voorts maakten in september ook Dana in Brugge bekend 40 banen te willen schrappen, Eurostation eveneens 40 en CP Bourg in Ottignies 88.

Deze aankondigingen opgeteld geeft 4.020 banen.

Douwe Egberts wil fabriek in Grimbergen sluiten: 274 jobs bedreigd

© BELGA

thumbnail: null
thumbnail: null

Koffiebedrijf Jacobs Douwe Egberts wil zijn fabriek in Grimbergen sluiten. Er werken 274 mensen. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend.

Het bedrijf heeft de intentie om de fabriek te sluiten donderdagochtend meegedeeld aan de ondernemingsraad. Volgens het bedrijf past de maatregel in de optimalisatie van de productiecapaciteiten en het toeleveringsnetwerk.

Douwe Egberts wil zich nu vooral focussen op de 274 medewerkers. Die moeten “de meest efficiënte ondersteuning krijgen’ in geval van een effectieve sluiting.

“Hoewel we het harde werk van onze Belgische medewerkers zeer waarderen en erkennen, geloven we dat dit een noodzakelijke stap is om onze toekomstige business in de regio te verstevigen”, zegt directeur operaties Luc Volatier.

De productie in Grimbergen zou stopgezet worden in januari 2017.

Winkelketen MS Mode vraagt faillissement aan in België

Archiefbeeld MS Mode in het Wijnegem Shopping Center© Dirk Kerstens

De Belgische tak van kledingwinkelketen MS Mode gaat eerstdaags het faillissement aanvragen, zo meldt het bedrijf donderdag. Het is niet uitgesloten dat de winkelketen "in aangepaste vorm in België aanwezig blijft". Er werken 220 mensen.

Een week geleden raakte de doorstart van de winkels in thuisland Nederland en enkele andere landen bekend via de overname door GA Europe en Coolinvestment, de vorige eigenaar. Maar de Belgische activiteiten zijn geen onderdeel van die transactie. "Dit noodzaakt de raad van bestuur van MS Mode België NV om eerstdaags het faillissement aan te vragen in België."

Het management zegt nog geen verdere informatie te willen geven aan de pers, verdere berichten volgen na overleg met de curatoren. "Binnen afzienbare tijd moet meer duidelijk worden over de toekomst van MS Mode in België. Het is niet uitgesloten dat MS Mode in aangepaste vorm in België aanwezig blijft." MS Mode heeft volgens de woordvoerder van het bedrijf 46 winkels in België en het gaat in totaal om 220 jobs, inclusief de hoofdzetel in Sint-Stevens-Woluwe (Zaventem).

Offline

De website en webshop zijn offline, "wegens omstandigheden". MS Mode richt zich op vrouwen met grotere maten, van maat 40 tot en met 54. In zijn communicatie omschrijft het bedrijf zijn doelgroep als de "curvy lady", en zijn missie als "de welgevormde vrouw in de spotlight zetten met fashion voor een betaalbare prijs".

De problemen bij de keten slepen sinds de zomermaanden aan. In de eerste helft van augustus had MS Mode het faillissement aangevraagd voor de Nederlandse winkels, maar bleef de Belgische tak nog buiten schot. Vorige week raakte dan de doorstart bekend.

De curatoren, schuldeiser Rabobank, voormalig eigenaar Coolinvestments - eigenaar van verschillende modeketens, bijvoortbeeld CoolCat - en retailspecialist GA Europe, gespecialiseerd in het herstructureren van retailbedrijven, bereikten daarover een akkoord. Wat de doorstart betekent voor het personeel en de winkels in Nederland, was nog niet duidelijk.

Ook Halliburton in Vorst gaat sluiten: 50 jobs in gevaar

© Reuters

Het olie-en gasbedrijf Halliburton in Vorst gaat dicht. Daar staan volgens het BBTK 50 jobs op de tocht. Het nieuws komt als een verrassing omdat Vorst eerder dit jaar bij een internationale sanering buiten schot bleef.

Halliburton is als dienstverlener voor de sector in zeventig landen actief. Er werken wereldwijd 50.000 mensen voor het bedrijf. De fabriek in Vorst maakt vooral olieboren. Deze ochtend was er een gewone ondernemingsraad die op de vergadering zelf omgevormd werd tot bijzondere ondernemingsraad en waarbij plotseling de intentie tot sluiting van de vestiging werd afgekondigd.

Wereldwijde malaise

“We waren verrast. Enkele maanden geleden was er al een wereldwijde sanering bekend gemaakt, maar toen werd gezegd dat Vorst buiten schot bleef. Dit hadden we niet verwacht”, zegt Geert Haverbeke van de Socialistische vakbond.

Volgens Haverbeke heeft de sluiting te maken met de wereldwijde malaise in de sector. “Er is een probleem van overproductie. De productie in Vorst gaat niet naar een andere vestiging. Men heeft ooit wel gedacht om alles over te hevelen naar de VS, maar omwille van de kwalitatieve productie, bleef Vorst toen open”, zegt Haverbeke. Volgens hem kon een tax shift of andere maatregelen Vorst niet redden. “Het is een wereldwijd probleem dat je niet lokaal kan oplossen.”

Nog meer sluitingen

Sinds de start van het jaar waren er links en rechts al enkele jobs die geschrapt werden. De bonden volgden dat van kortbij op en vroegen telkens tekst en uitleg. Haverbeke vermoedt dat er in de industrie nog sluitingen zullen volgen in de komende maanden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer