Wandelaars vinden menselijke resten op kerkhof: “Gevolg van het weer”

© tlg

Op het kerkhof van Oostkerke bij Damme lagen even menselijke resten bloot. Enkele wandelaars merkten onder andere een ruggenwervel en een stuk van een bovenarm op. “Maar we hebben alles onmiddellijk verwijderd of afgedekt”, aldus de burgemeester.

Tim Lescrauwaet

Opvallende vondsten op het kerkhof van Oostkerke (Damme). Daar lagen namelijk op verschillende plaatsen menselijke resten bloot. Wandelaars vonden er een ruggenwervel, tanden en een stuk van een dijbeen. En wat verderop lag onder andere een stuk(je) van een bovenarm.

© tlg

De stad Damme zat verveeld met de zaak en schoot onmiddellijk in actie. “Alles is nu opgekuist en afgedekt”, zegt burgemeester Joachim Coens (CD&V). “We gaan zeker niet lichtzinnig met zulke zaken om en zijn onmiddellijk ter plaatse gegaan. Maar het ging hier om een bijzetting waarvan de grafsteen nog teruggeplaatst moest worden. Door de weersomstandigheden was dat echter uitgesteld.” Hoe het komt dat de stukken op verschillende plaatsen teruggevonden werden, is niet duidelijk.

“Respectloos”

Bianca De Grande - van opleiding forensisch antropoloog - was zondagmiddag met het gezin op wandel in Oostkerke. Toen haar zoontje Aeneas het kerkhof opliep, ontdekten ze verschillende menselijke beenderen. Die lagen verspreid in het gras en op het wandelpad. “Mijn vriend stond plots op een ruggenwervel”, vertelt ze. “En in de buurt lag ook de kop van een dijbeen. Ik heb die van naderbij bekeken en ben honderd procent zeker dat het om menselijke resten ging. Niet onlogisch op een kerkhof, maar we vonden het een beetje respectloos dat die daar zomaar ‘rondslingerden’.”

© if

Het gezin vond de beenderen vlak bij een graf waar de zerk weggehaald was. Maar de beenderen lagen verspreid, want ook een rij verder lagen verschillende botten vlakbij een graf waarvan de concessie wellicht verlopen was. Daar vond ondergetekende onder andere een stuk van een bovenarm en meerdere kleine botjes.

“Niet gemeld”

De stad Damme werd pas gisteren ingelicht over de beenderen. Maar dat ze ermee verveeld zaten, bewijst het feit dat gistermiddag al een arbeider werd opgetrommeld om alles op te lossen. “We proberen onze kerkhoven altijd zeer goed te onderhouden”, zegt burgemeester Joachim Coens. “We zijn er regelmatig aanwezig. Dat die beenderen zichtbaar waren, kan uiteraard niet en we betreuren dat. Maar we vinden het wel jammer dat we niet onmiddellijk op de hoogte gebracht werden. Want nu wisten we het simpelweg nog niet. Er bestaan meldingsformulieren waarmee burgers ons van dergelijke zaken op de hoogte kunnen brengen.”

De menselijke resten werden ondertussen verwijderd en afgedekt waar nodig. “Het ging niet om gigantische botten, maar we willen het ook niet minimaliseren”, aldus Coens. “We gaan respectvol met onze kerkhoven om en net daarom hebben we direct actie ondernomen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus