© Getty Images

Transportfirma uit Bree slachtoffer van oplichting met valse facturen

Een vrouw uit Holsbeek die haar bankrekening liet gebruiken voor het innen van enkele vervalste facturen, moet een gevangenisstraf van één jaar uitzitten en boete van 800 euro betalen. Dat heeft de correctionele rechtbank van Tongeren beslist. De vervalste facturen werden verzonden in naam van een firma uit Bree.

Een Duitse klant bracht op 7 maart de firma uit Bree die gespecialiseerd is in het fabriceren van opleggers, op de hoogte dat hij een verdachte factuur had ontvangen van het bedrijf waarop een onbekend rekeningnummer stond. De betaling van het bedrag, maar liefst 22.500 euro, was echter al gebeurd op het bewuste rekeningnummer.

De firma verwittigde al haar klanten en de politie en liet hen weten dat er in naam van het bedrijf vervalste facturen waren verzonden. Tijdens het onderzoek bleek dat ook Volvo Duitsland een vervalste factuur voor een bedrag van 75.000 euro had ontvangen. Die betaling kon wel door de banken tegengehouden worden.

Uit het onderzoek bleek al snel dat de vrouw uit Holsbeek de titularis was van het op de vervalste facturen vermelde rekeningnummer. Tijdens het onderzoek en voor de rechter legde ze verklaringen af waarin ze zichzelf tegensprak en die niet overeenkwamen met de verzamelde bewijzen uit het bankonderzoek. Het volledige bedrag van 225.000 euro dat de vrouw had ontvangen op haar rekening, werd op drie dagen tijd overgeschreven naar andere rekeningen. Ook hiervoor had de vrouw geen uitleg.

Aan het getroffen bedrijf moet de vrouw een schadevergoeding betalen van 1.800 euro voor de administratieve kosten van het bedrijf, omdat de firma al haar klanten moesten verwittigen. De schadevergoeding kan nog fors oplopen voor de geleden imagoschade die het bedrijf heeft opgelopen. Die schade kon immers nog niet berekend worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer