Michel Barnier bij de voorstelling van de ontwerptekst vanmorgen.
Volledig scherm
Michel Barnier bij de voorstelling van de ontwerptekst vanmorgen. © EPA

EU op ramkoers met Britten over Ierse grenskwestie in brexit: "Geen enkele premier zal dit ooit aanvaarden"

Om te vermijden dat er na de brexit een 'harde grens' ontstaat tussen de republiek Ierland en Noord-Ierland, moet de economie op het hele Ierse eiland hetzelfde, unieke wetgevend kader krijgen. En dat ondanks het feit dat het Verenigd Koninkrijk, en dus ook Noord-Ierland, in 2019 de Europese Unie verlaten en Ierland niet. Dat staat in een nieuw document dat de Europese Commissie gepubliceerd heeft. Premier Theresa May reageert furieus en zegt dat "geen enkele Britse premier hier ooit akkoord kan gaan". De Britse kranten vrezen het ergste.

22 reacties

  • Karel Van Geel

    6 jaar geleden
    De Britten mogen zeker niet toegeven aan de EU hypocrieten.
  • jaak Peeters

    6 jaar geleden
    Ik stel voor de hele EU-mikmak af te schaffen en iedere regering de stappen te laten zetten die voor hun land passend zijn, ipv de opgedrongen eenheidsworst van de EU-potentaten.
  • jean petermans

    6 jaar geleden
    Brexit :een drama in ontelbare hoofdstukken
  • Jef Heffens

    6 jaar geleden
    Het probleem is dat Theresa May en Boris Johnson zich nog altijd in het Brits imperium van voor de eerst wereldoorlog wanen. Ze toen het einde van hun imperium versneld ingezet door in 1916 niet in te gaan op het voorstel van Duitsland om een onderhandeld oplossing te zoeken voor de 2de wereldoorlog. Het was toen voornamelijk Groot-Brittannië die niet van een onderhandelde oplossing wou weten.
  • John Nelis

    6 jaar geleden
    EU moet oppassen dat het zijn hand niet overspeelt. Als er geen akkoord is, en er een harde Brexit komt, zullen de lidstaten die economisch afhankelijk zijn van GB zelf beginnen onderhandelen, wat de facto het einde van de EU is.