© HBVL

Provincie geeft vergunning voor sloop kolenwasserij 1

De deputatie heeft op vraag van be-Mine de sloopvergunning goedgekeurd voor kolenwasserij 1 op de mijnsite van Beringen. De stad Beringen had zich verzet tegen de sloop omdat zij het hele complex van kolenwasserij wil bewaren. Het ziet er niet naar uit dat er nu nog beroep wordt aangetekend tegen de sloopvergunning.

Guy THUWIS

De kolenwasserij in Beringen is een van de weinige kolenwasserijen in West-Europa die nog intact bewaard is. Reden waarom musea en erfgoedspecialisten van Limburg tot in Engeland, Duitsland en zelfs Japan gedeputeerde van Ruimtelijke Ordening Inge Moors (Cd&V) de voorbije weken bestookten met smeekbedes voor het behoud van de hele kolenwasserij. Maar Moors was niet te vermurwen en op haar voorstel besliste de deputatie de sloopvergunning af te leveren.

SALK

De gedeputeerde wijst onder meer op het SALK-plan, goedgekeurd door de Vlaamse regering in 2013. In dat plan stond de sloopvergunning voor kolenwasserij 1 en zifterijen 2 en 3 als een concrete actie ingeschreven. “Het toekennen van een sloopvergunning voor kolenwasserij 1 is dan ook een logische voortzetting en uitvoering van de engagementen van de Vlaamse regering”, aldus Moors.

Erfgoed

De kolenwasserij en -zeverij is in feite één grote beschermde constructie die ingedeeld is in vier delen. Bij be-Mine hebben ze geld om deel 2 en 4 behouden. De restauratie van delen 1 en 3 zou veel te duur uitvallen.

Gedeputeerde Moors wijst ook op het positief advies van het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed. “De dienst Erfgoed besluit dat kolenwasserij 1 vanwege de vele aanpassingen en uitbreidingen geen structurele en oorspronkelijke uitrusting meer kent en de opstelling onvolledig is. Daardoor tast de sloop van kolenwasserij 1 de industrieel-archeologische waarde van het kolenwasserij- en zeverijcomplex niet wezenlijk aan.”

Nieuwbouw

Be-Mine reageert tevreden op de beslissing van de deputatie. “Hierdoor kunnen we ons project verder uitvoeren volgens de historische afspraken met het agentschap Onroerend Erfgoed en de verschillende overheden”, zegt algemeen directeur Koen Nulens. “Voor kolenwasserij 3 is intussen de declassering opgestart. Kolenwasserij 2 is gerestaureerd en zal ingevuld worden door het belevingscentrum be-Mine Pit. Voor kolenwasserij 4, die we volgend jaar restaureren, wordt nog een bestemming gezocht. Samen met de stad Beringen onderzoeken we of er na de sloop van kolenwasserij 1 een nieuwbouw kan komen om een toeristisch of recreatief project te realiseren. Het is de bedoeling om dan de beeldwaarde van de noordgevel te behouden door een gepaste architectuur.”

Be-Mine heeft al 80 miljoen euro geïnvesteerd op de mijnsite van Beringen die met het zwembad, duikcentrum, klimcentrum en shopping goed is voor 300 jobs. Daarnaast wordt nog gewerkt aan de komst van een lagere en kleuterschool, bijkomende horeca en het mijnbelevingscentrum.