Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

DNA van uitgestorven vogel brengt 'Jurassic Park' weer dichterbij

Twee kleine bush moa's, zoals ze voorgesteld staan in 'Tiere der Urwelt' van Heinrich Harder.Beeld Wikimedia Commons/Heinrich Harder

Wetenschappers aan Harvard University hebben het volledige genoom van een 'kleine bush moa', een soort struisvogel uit Nieuw-Zeeland, in kaart gebracht. De soort stierf uit op het einde van de dertiende eeuw toen Polynesiërs zich in zijn gebied kwamen vestigen.

De wetenschappelijke tour de force maakt een 'de-extinction' waarschijnlijker. Dat slaat op uitgestorven soorten weer tot leven wekken door hun genoom in te brengen in het ei van een bestaande soort, zoals in de dinofilmJurassic Park. "De kans dat het lukt, neemt steeds toe bij iedere afgewerkte DNA-analyse", zegt Stewart Brand van Revive and Restore.

Voor de moa is het DNA gereconstrueerd uit een teenbeentje van een skelet dat in een museum stond. Een ideaal ei om de uitdaging op uit te proberen is volgens de onderzoekers dat van een emoe, een struisvogelsoort die eieren van ruim 15 centimeter legt.

Experts hopen dat de bevindingen ook wind in de zeilen geven aan gelijkaardige projecten voor de wollige mammoet, de trekduif en de Tasmaanse tijger. Maar het blijft razend moeilijk om het DNA strak in de pas te houden wanneer je het met een bestaande soort mengt. De kans blijft dat je geen perfecte replica krijgt, maar een wezen dat er veel op lijkt.

DNA van uitgestorven vogel brengt 'Jurassic Park' weer dichterbij
Beeld Wikimedia Commons/Otago Museum