© Liliane Vanbrabant

© Liliane Vanbrabant

© Liliane Vanbrabant

© Liliane Vanbrabant

© Liliane Vanbrabant

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Jos Meermans vertelt over Bachs laatste reis

Op maandagavond 26 februari om 20 uur was Jos Meersmans voor de vierde keer te gast bij Davidsfonds-Bree in De Wolken van het ontmoetingscentrum. Na Tsjaikovski, Mozart en Alma, echtgenote van Gustav Mahler, maakten de aanwezigen deze keer kennis met Johann Sebastian Bach.

Liliane Vanbrabant

Na een korte inleiding door de voorzitter, legde Jos de aanwezigen uit wat een ‘fuga’ is, aan de hand van een mooi en duidelijk muzikaal voorbeeld. Dan verdween hij even voor een korte omkleedsessie, om terug te keren als Bachs oudste zoon, Wilhelm Friedemann. Hij was het die het verhaal vertelde van zijn laatste gezamenlijke reis samen met zijn vader, van Leipzig naar Potsdam en Berlijn, op uitnodiging van Frederik de Grote, koning van Pruisen. Geleidelijk aan kwamen de luisteraars zo allerlei details te weten over het privéleven van de familie Bach.

De moeilijke politieke situatie in Sachsen in het begin van de achttiende eeuw en de bikkelharde concurrentie tussen de verschillende vorsten, prinsen en hertogen vertroebelden niet alleen het dagelijks bestaan, maar ook heel dikwijls de muzikale werksfeer. Toch slaagde Sebastian erin, gedreven door zijn immense liefde voor de muziek, alle vernederingen over zich heen te laten komen en zijn hele leven te blijven vechten om respect af te dwingen.

In de loop van de interessante voordracht gaven zestien beklijvende muziekfragmenten uit Bachs oeuvre deze vertelling een verdiepende intensiteit. Zijn laatste levensjaren besteedde Bach hoofdzakelijk aan het afwerken en herwerken van enkele grote composities. In die tijd openden grote steden steeds meer operahuizen en concertzalen voor de gewone burger. Dat was ook de tijd dat een jonge Mozart in Wenen het grote publiek begon te betoveren met zijn eenvoudigere en bevallige melodieën.

Als slot van de avond bood Davidsfonds-Bree alle aanwezigen nog een lekker wijntje aan. Waarschijnlijk komt Jos Meersmans hen nog wel eens verrassen met een voordracht over een andere gekende en interessante componist.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer