Direct naar artikelinhoud
Variabele verloning

Onderzoekers Vlerick: "Beperk koppeling loon aan anciënniteit in de tijd"

Onderzoekers Vlerick: "Beperk koppeling loon aan anciënniteit in de tijd"
Beeld thinkstock

De koppeling tussen verloning en anciënniteit, wat volgens tegenstanders oudere werknemers uit de arbeidsmarkt duwt, zou beperkt moeten worden in de tijd. Dat stelt een aantal onderzoekers van de Vlerick Business School in samenwerking met het HR-consultancybedrijf Hudson. 

De onderzoekers baseren zich op het feit dat de loonspanning tussen jongere en oudere werknemers in België tot de hoogste van Europa behoort. "We leven en werken ook langer. Er is dus nood aan een nieuwe loonsystematiek, gebaseerd op een mix van ervaring, prestaties en flexibele verloning."

Het is niet de eerste keer dat de kwestie van de "dure" anciënniteit in vraag wordt gesteld. Werkgevers wezen er herhaaldelijk op dat dit oudere werknemers uit de arbeidsmarkt duwt. En in het federale regeerakkoord werd de ambitie geformuleerd om een nieuw loopbaanmodel te ontwikkelen waarbij meer rekening zou worden gehouden met competenties en productiviteit, dan met lineaire aspecten zoals leeftijd en anciënniteit.

In het regeerakkoord stond de ambitie om meer rekening te houden met competenties en productiviteit, dan met leeftijd en anciënniteit

De studie van Vlerick geeft de voorstanders extra munitie. Zo bedraagt de loonspanning in België tussen een 55-jarige werknemer en zijn 30-jarige collega in dezelfde functie gemiddeld 45 procent. In andere Europese landen zoals Nederland, Zweden of het Verenigd Koninkrijk is het verschil kleiner, zeggen de onderzoekers. In Nederland is een loonsverhoging meer gekoppeld aan individuele prestaties. Idem voor Zweden, waar anciënniteit zelfs totaal geen rol meer speelt.

Variabele verloning

Maar louter kopiëren wat andere landen doen, is geen oplossing, vinden professor Xavier Baeten en onderzoeker Saïd Loyens van Vlerick. Ze stellen drie pijlers voor het loonbeleid voor.

Tijdens de eerste jaren zou ervaring de vaste verloning moeten bepalen. "Maar er is hierbij wel een plafond nodig én een minimaal aanvaardbaar niveau van presteren", luidt het. Daarnaast pleiten ze ook voor variabele verloning op basis van individuele en collectieve prestaties, "want onderzoek toont een positief effect tussen financiële stimulans en prestaties".

Tot slot pleiten de onderzoekers voor meer flexibele verloning. "De nadruk ligt daarbij niet zozeer op het financiële maar wel op andere aspecten zoals tijd, mobiliteit, opleiding of pensioen".

Vlerick en Hudson pleiten ook voor meer flexibiliteit rond de (para)fiscaliteit van verloning. Zo zou een werknemer met zijn bonus bijvoorbeeld extra stortingen moeten kunnen doen in de groepsverzekering aan een fiscaal gunstig regime.