Europese Unie stelt Oekraïne nog eens één miljard euro in vooruitzicht

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Europese Commissie wil Oekraïne nog eens één miljard euro ter beschikking stellen. De nieuwe enveloppe moet het land helpen om zijn economie te stabiliseren en te hervormen. Sinds het losbarsten van het conflict in Oekraïne in 2014 heeft de Europese Unie al bijna 13 miljard euro toegezegd. "Dit voorstel is een bewijs van ons engagement dat de Europese Unie zij aan zij staat met het Oekraïense volk. Deze solidariteit moet hand in hand gaan met een voortgezet engagement van de Oekraïense autoriteiten voor een ambitieuze hervormingsagenda en een stabiel en welvarend Oekraïne", verklaarde vicevoorzitter Valdis Dombrovskis vandaag.

Sinds 2014 heeft de Europese Unie al 12,8 miljard euro toegezegd aan het hervormingsproces in Oekraïne. De nieuwe enveloppe van één miljard euro betreft het intussen vierde macrofinanciële bijstandsprogramma. De vorige drie programma's waren samen goed voor 2,8 miljard euro. Ze koppelen de vrijgave van zachte leningen aan hervormingsmaatregelen en stappen in de strijd tegen corruptie.

De nieuwe financiële ondersteuning komt er op vraag van de Oekraïense president Petro Poroshenko. Het moet nog goedgekeurd worden door de lidstaten en het Europees Parlement.

bron: Belga