© Photo News

Elke dag een koude douche houdt je gezond

Misschien sprong jij de afgelopen dagen met veel plezier onder een koude douche om even aan de hitte te ontkomen, maar koud douchen blijkt ook het hele jaar door echt wel een aanrader. Een recent onderzoek van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam wees uit dat wie elke dag een koude douche neemt, minder ernstig en minder lang ziek is.

VVA

Koud douchen heeft positieve effecten op de gezondheid. Dat wees een onderzoek van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam uit dat in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE verschenen is. Volgens het onderzoek doet een koude douche iets met het afweersysteem, waardoor een ziekte als minder ernstig wordt ervaren en minder lang aanhoudt.

De huidige onderzoeksgegevens werden verzameld tijdens een eerste oriënterend onderzoek bij drieduizend vrijwilligers, die in vier groepen werden onderverdeeld. Eén groep nam warme douches, de andere drie groepen douchten dagelijks gedurende dertig, zestig of negentig koud. De drie groepen die elke dag koud afdouchten, werden wel ziek, maar de ziektesymptomen werden als minder ernstig beschouwd en gingen sneller voorbij.

Het Nederlandse onderzoeksteam is nu van plan om verder onderzoek te verrichten naar de werking van koude douches op het afweersysteem. Onderzoeker Geert Buijze waarschuwt echter nog dat koude douches voor mensen met ernstige gezondheidsklachten niet aangewezen zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer