Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

'Meest gehate man van het internet' smeekt rechter om genade en krijgt zeven jaar cel

Martin Shkreli.Beeld REUTERS

'Pharma Bro' Martin Shkreli is vandaag ingestort tijdens zijn veroordeling. In tranen vroeg hij de rechter in New York om genade. Shkreli is beschuldigd van fraude met een investeringsbedrijf. Vandaag kreeg hij daarvoor zeven jaar celstraf.

Shkreli (34) heeft spijt betuigd voor zijn "schandelijk oordeelsvermogen" en zag af van zijn eerdere kritiek op de rechtbank en zijn veroordeling. "De enige persoon die verweten kan worden dat ik hier ben, ben ikzelf", zei hij wenend. "Er is geen overheidscomplot om Martin Shkreli neer te halen. Ik haalde Martin Shkreli neer met mijn schandelijke acties."

Shkreli is een gewezen farmaceutisch ondernemer met een inktzwarte reputatie. Hij raakte berucht toen de prijs van een geneesmiddel voor HIV-patiënten onder zijn bewind vijftig keer duurder werd. Die ingreep leverde hem de weinig flatterende omschrijving 'meest gehate man van het internet' op. De veroordeling van vandaag heeft daar echter niets mee te maken.

In augustus werd hij veroordeeld voor fraude. Shkreli sjoemelde tussen oktober 2009 en maart 2014 met twee hedgefondsen, MSMB Capital Management en MSMB Healthcare. Hij loog tegen beleggers over hoe de fondsen het deden en gebruikte geld van een farmabedrijf als 'spaarvarkentje' om schulden bij beleggers af te lossen.

Plukje haar van Clinton

De voormalige farmabaas riskeerde daarvoor twintig jaar celstraf, maar de rechter hield het vandaag bij 84 maanden. De rechter had eerder al verzekerd dat Shkreli's reputatie geen rol zou spelen bij het bepalen van de strafmaat. Daarnaast kreeg hij een boete van 75.000 dollar (60.839 euro), naast de verbeurdverklaring van 7,36 miljoen dollar (5,97 miljoen euro) en een mythisch album van de hiphopgroep Wu-Tang Clan. Shkreli telde in 2015 een slordige twee miljoen dollar neer voor Once Upon a Time in Shaolin, een dubbelalbum van Wu-Tang Clan waarvan maar één exemplaar is uitgebracht.

Shkreli zit al sinds september achter tralies. Voordien was hij in afwachting van zijn gevangenisstraf op borgtocht vrijgelaten, maar volgens een rechter had hij zijn voorwaarden geschonden toen hij op Facebook geld uitloofde voor een plukje haar van gewezen presidentskandidate Hillary Clinton.