29 gewonden bij explosie in New York: "Kwaad opzet"

Bij een zware ontploffing in de New Yorkse wijk Chelsea zijn 29 gewonden gevallen. Volgens burgemeester Bill de Blasio was er "kwaad opzet" in het spel, al is er geen bewijs dat het om een terreurdaad gaat. Er is ook nog een verdacht uitziende snelkookpan gevonden.

De ontploffing gebeurde gisteravond, om 20.30 uur in een drukke straat in Chelsea, op Manhattan. Omdat het zaterdagavond was, liep er op dat moment veel uitgaanspubliek door de straat. Zij werden opgeschrikt toen een explosief dat verstopt zat in vuilnisbak plots ontplofte.

"Vijfentwintig verwondingen bij burgers. Op dit moment lijken geen ervan levensbedreigend", zo meldde de New Yorkse brandweer aanvankelijk op Twitter. Even later werd dat aantal al bijgesteld naar 29, onder wie één zwaargewonde. De meesten liepen schaaf- en snijwonden op door het puin en het glas dat in het rond vloog door de kracht van explosie.

Ooggetuigen vertelden achteraf dat de knal enorm was, "alsof er een zware metalen plaat van meters hoog naar beneden viel" en dat mensen spontaan wegrenden, met hun handen op hun oren en het stof uit hun ogen wrijvend. De hele wijk werd meteen afgezet en het metroverkeer werd omgeleid.

Volgens burgemeester Bill de Blasio is er op dit ogenblik "geen geloofwaardige terreurdreiging". Maar hij gelooft wel dat het om een "opzettelijke daad" gaat. Meer dan tien uur na de feiten benadrukte ook de gouverneur van New York, Andrew Cuomo, dat er "nog steeds geen aanwijzingen zijn dat het om terreur gaat".

Wat er precies is gebeurd, zal onderzoek moeten uitwijzen. Daarbij zal er zeker ook gekeken worden naar bewakingsbeelden van de omgeving. 

Voorlopig zou niets erop wijzen dat er een verband zou zijn met de eerdere ontploffing in New Jersey. Daar ontplofte zaterdagochtend, om 9.30 uur lokale tijd, een bom in een vuilnisbak langs het parcours van een loopwedstrijd. Maar daarbij vielen geen gewonden. De loopwedstrijd werd wel afgelast.

Snelkookpan

Drie uur later werd een tweede "bom" gevonden in de wijk, vier blokken verder. Het ging om een snelkookpan waaruit draden kwamen, die dan weer verbonden waren aan een telefoon, die vastgeplakt was aan de pan.  De pan zat in een boodschappentas die dan weer verstopt zat in een vuinisbak.

Wat in de pan zat en of deze vondst iets te maken heeft met de ontploffing, is nog onduidelijk. De politie liet niets aan het toeval over en zette een robot in om de snelkookpan weg te nemen en af te voeren naar een schietbaan van de politie in de Bronx.

De vondst van de snelkookpan roept alleszins de herinnering op aan de marathon van Boston in 2013, waarbij drie mensen om het leven kwamen en meer dan 250 anderen gewond raakten. De daders hadden twee met springstof gevulde snelkookpannen tot ontploffing laten brengen.

Clinton en Trump reageren

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump kwam vrij snel na de feiten met een verklaring. Maar liefst twee uur voor de New Yorkse burgemeester verklaarde dat het om een bom ging, sprak Trump net dat woord al uit. "Er gebeuren verschrikkelijke dingen in de wereld. We kunnen maar beter taai, slim en waakzaam zijn."

Zijn concurrente Hillary Clinton was voorzichtiger. "Het is belangrijk om eerst de feiten te kennen vooraleer conclusies te trekken", zei ze.

Meest gelezen