Veviba verkocht gewoon vlees als bio

© Photo News

Veviba fraudeerde met etiketten op zijn vlees, verwerkte bedorven vlees in zijn gehakt en verkocht ‘gewoon’ vlees als biovlees. Dat blijkt uit het verslag van het parket van Luxemburg aan minister van Justitie Geens (CD&V).

Nikolas Vanhecke

Behalve vermoedens over gesjoemel met etiketten op ingevroren vlees, bracht het Federaal Voedselagentschap (FAVV) in maart vorig jaar het parket van Luxemburg op de hoogte over nog een andere vorm van fraude bij de firma Veviba in Bastenaken.

Op 10 maart 2017 ontving het parket een proces-verbaal van het FAVV, dat dateerde van december 2016. Daarin stonden verdenkingen dat de traceerbaarheid van biovlees bij Veviba vervalst werd.

‘Dat gebeurde met het oog op het inbrengen van niet-biovlees in de filière van bio’, verklaarde minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gisteren in het parlement. Hij citeerde daarbij uit toelichtingen van het parket van Luxemburg. ‘Omdat biovlees merkelijk duurder is, zou dat de winstmarge van Veviba verhogen’, voegde Geens nog toe.

60.000 euro verlies

Afgelopen maandag liet het parket al blijken dat er een onderzoek liep naar fraude met biovlees bij Veviba, maar omdat het onderzoek in handen is van een onderzoeksrechter, bleef het parket eerder op de vlakte over de stand van zaken.

De link die het parket legt tussen de fraude met biovlees en een poging om de winst te verhogen, is aannemelijk. Uit de jaarbalansen van Veviba blijkt dat het bedrijf bijna 60.000 euro verlies maakte in 2016. Ook andere dochters van de groep Verbist, waar Veviba deel van uitmaakt, draaien met verlies.

Tot hiertoe heeft Louis Verbist altijd alle aantijgingen tegen hem en andere familieleden ontkend.

Geens ging in op het gerechtelijke dossier rond Veviba omdat verschillende parlementsleden vragen hadden bij de doortastendheid van het gerecht. In oktober 2016 kreeg het Luxemburgse parket info van het FAVV over mogelijke fraude. Pas in februari 2018, anderhalf jaar later, vond een huiszoeking plaats. Die lange periode tussen de eerste info en de huiszoeking wordt officieel verklaard door onderbemanning bij het parket. Maar omdat het onderzoek al sinds oktober 2016 in handen is van een onderzoeksrechter, houdt dat niet echt steek.

‘Bij deze operatie waren dertig agenten van het FAVV en twintig onderzoekers van de federale gerechtelijke politie betrokken’, zei Geens. ‘De coördinatie daarvan vraagt tijd, ook omdat de vertrouwelijkheid absoluut moet worden gewaarborgd.’

Vandaag maakt minister van Landbouw Ducarme (MR) bekend welke controles het FAVV heeft uitgevoerd bij Veviba tussen oktober 2016 en de inval.