Volledig scherm

China rangschikt alle inwoners: wie slecht scoort, mag trein of vliegtuig niet meer op (en dat is nog maar het begin)

China voert in mei een systeem in dat inwoners kan verhinderen trein- of vliegtuigtickets te kopen. Het gaat dan om mensen die slecht scoren in het zogenaamde 'sociaalkredietsysteem' van de overheid, een obscure ranglijst waarbij je score zelfs zou zakken als je je fiets op de stoep parkeert. Aan de grondslag ligt het adagium 'Eens onbetrouwbaar, altijd ingeperkt' van president Xi Jinping. 

182 reacties

  • johanneke li

    5 jaar geleden
    als het systeem goed is ontworpen moet dit mogelijk zijn, maar hier is het duidelijk overdreven als het de mens duidelijk in zijn ontplooing tegenhoudt; geen lening, geen openbare verplaatsingen etc voor gekende terroristen is dit ok, maar niet omdat je je fiets een paar keer verkeerd parkeert!
  • Anoniem

    6 jaar geleden
    DE OPLOSSING onmiddellijk invoeren voor onze onbekwame politiekers en rechters met gevolg ,is het van het om de staatsschuld in te dijken en ze aan t werk te krijgen ipv te kakelen als kiekens zonder kop
  • ignace lambert

    6 jaar geleden
    niet testen meteen ermee beginnen in Belgie toch
  • Christine Laevers

    6 jaar geleden
    Camera's tot in het toilet en douches, databases, digitale identificatie ... de mensenmaatschappijen zijn compleet ontwricht. Niemand kan iemand anders nog vertrouwen. Een nieuw tijdperk is aangebroken. Een tijdperk van 'ontmenselijking'.
  • Walter Lippens

    6 jaar geleden
    Alleen zij die iets te verbergen hebben kunnen hier tegen zijn.