Onderzoekers ontdekken hoe leukemie precies ontstaat

© Reuters

‘Onze bevindingen zijn een belangrijke stap vooruit in de zoektocht naar gerichte therapieën voor leukemie’, aldus onderzoeker Charles De Boeck.

Een team onderzoekers aan het VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie onder leiding van Jan Cools, heeft aangetoond dat een samenspel van mutaties in twee genen de ontwikkeling van acute lymfatische leukemie, een agressieve vorm van bloedkanker, versnelt. ‘Onze bevindingen zijn een belangrijke stap vooruit in de zoektocht naar gerichte therapieën voor leukemie’, aldus onderzoeker Charles De Boeck.

Acute lymfatische leukemie is een van de vaakst voorkomende kankers bij kinderen. Elk jaar komen er zo’n 100 patiënten bij. Hoewel de ziekte doeltreffend kan bestreden worden door het toedienen van chemotherapie zijn de bijwerkingen hiervan op korte en lange termijn zwaar.

De ontdekking van het Leuvens team kan bijdragen tot de ontwikkeling van betere therapieën.

Leukemie ontstaat als een opeenstapeling van genetische mutaties ervoort zorgt dat immuuncellen zich ontwikkelen tot agressieve kankercellen. Het was bekend dat mutaties op specifieke stukjes DNA zoals JAK3/STAT5 een cruciale rol spelen in de ontwikkeling van de ziekte. De Leuvense onderzoekers ontdekten nu dat de interactie met een andere mutatie (HOXA9) het effect nog versterkt en ervoor zorgt dat de ziekte zich sneller ontwikkelt en een agressiever karakter krijgt.

Partner Content